Події

Американські й канадські біологи навчилися синтезувати опіоїди з цукру і дріжджів

Учені із США і Канади розробили спосіб синтезу опіоїдних препаратів, зокрема морфію та кодеїну, з цукру за допомогою пивних дріжджів, передає BBC.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Chemical Biology, біологи і генетики з Каліфорнійського університету, університету Берклі й університету Конкордія (Монреаль), використовуючи методи генної інженерії, змусили дріжджі пройти усі необхідні етапи, щоб перетворити цукор на морфій без використання опіумного маку.

Результатом цього дослідження з часом може стати створення дешевших, безпечніших знеболювальних, що не викликають залежності.

Проте героїн також є опіоїдним наркотиком - і учені попереджають, що це відкриття спростить виготовлення наркотичних засобів у домашніх умовах.

Процес, описаний в Nature Chemical Biology, неефективний: для виробництва 30 міліграмів морфію біологам знадобилося 300 л генетично модифікованих дріжджів.

Водночас, за словами Крістофера Войгта із Массачусетського технологічного інституту, треба не так багато часу і доопрацювань, щоб ту саму дозу морфію можна було отримати "із склянки дріжджових культур, вирощених за допомогою цукру на підвіконні".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ