Події

Демчишин розраховує на доопрацювання до травня закону про електроенергетику в частині перегляду "зелених" тарифів

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу до травня може підготувати зміни до закону "Про електроенергетику" в частині перегляду тарифів на електроенергію виробникам, що виробляють її з використанням альтернативних джерел енергії, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Наразі під егідою паливно-енергетичного комітету відбувається доопрацювання цього закону. Думаю, протягом дуже короткого часу, йдеться про кілька тижнів максимум, цей закон буде доопрацьовано і внесено до зали на погодження", - сказав він під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

"У депутатів буде можливість змінити структуру тарифу, за яким здійснюється оплата електроенергії, виробленої альтернативними енергогенераторами, будуть й інші нововведення у рамках цього закону", - додав міністр.

Як повідомлялося, про плани перевірити та привести до економічно обґрунтованого рівня тарифи на електроенергію, вироблювану з відновлюваних джерел енергії, було заявлено ще у березні 2014 року.

НКРЕКП із березня 2015 року знизила тарифи для сонячних електростанцій на 55%, для інших видів зеленої генерації - на 50%. Ухвалюючи це рішення, комісія виходила з дії введеного урядом надзвичайного стану в енергетиці.

Учасники ринку заявили про намір оспорити це рішення в суді, оскільки українське законодавство гарантує незмінність "зелених" тарифів на електроенергію до 2030 року. На їхню думку, рішення НКРЕКП зривають графіки виплати залучених під будівництво електростанцій кредитів, завдають непоправної шкоди інвестиційному клімату в країні.

Закон про "зелений" тариф ухвалено в Україні навесні 2009 року. Він встановлює спеціальний коефіцієнт для електроенергії з використанням різних альтернативних джерел енергії, на який множиться звичайний тариф. На основі цих коефіцієнтів держрегулятор має щомісяця встановлювати "зелені" тарифи.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ