Події

Китай зацікавлений в інвестиціях у будівництво, енергетику, АПК та інфраструктуру України - віце-прем'єр Зубко

Уряд України на сьогодні провадить переговори з низкою потенційних інвесторів Китайської Народної Республіки про залучення коштів у будівельну та енергетичну галузі, а також в агропромисловий комплекс (АПК) та об'єкти інфраструктури.

Такі дані повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко на прес-конференції за підсумками 100 днів діяльності уряду в Києві у вівторок.

"Я наразі не озвучуватиму суми, тому що вона є дуже важливою для України та дуже знаковою, але це питання проведення (переговорів - ІФ) з інвесторами Китайської Народної Республіки щодо залучення коштів у сектор будівництва, сектор енергетики, а також у сектор агропромислового комплексу та інфраструктури", - сказав він.

Г.Зубко також повідомив, що Мінрегіон сподівається вже до кінця поточного тижня оприлюднити попередні результати "дуже складних, дуже непростих" переговорів із потенційними інвесторами з КНР щодо залучення коштів, зокрема для реалізації держпрограм доступного житла.

При цьому він зазначив, що інтерес до України з боку китайських інвесторів, а також співпраця в частині залучення інвестицій із низкою міжнародних фінансових організацій є позитивними сигналами для країни в цілому та інших потенційних і зарубіжних, і вітчизняних інвесторів зокрема.

"Я вважаю, що ми маємо дуже хороші та перспективні плани на 2015 рік, тому хотів би запевнити, що на сьогодні уряд працює. Важко, але нас є добрі результати, і хотілося б підтримки максимальної українського парламенту і уряду", - резюмував Г.Зубко.

Як повідомлялося, 23 березня заступник голови Мінрегіону Роман Абрамовський повідомив, що міністерство провадить переговори з представниками державних банків і корпорацій Китайської Народної Республіки (КНР) як потенційними інвесторами про можливе залучення коштів під держгарантії для реалізації держпрограм доступного житла в Україні.

За його словами, йдеться про програму іпотечного кредитування громадян на придбання соціального житла та про програму орендного житла.

Водночас китайська сторона під час переговорів відзначила необхідність надання додаткових гарантій разом із гарантіями українського уряду для можливої участі у зазначених держпрограмах, додав Р.Абрамовський.

"Китайці наводять як приклад схожі проекти в Африці та Венесуелі: там були держгарантії та гарантії нафтових компаній. У нашому випадку "нафта" - це кукурудза, зерно", - пояснив він.

Раніше, в середині січня 2014 року екс-глава Мінрегіону Геннадій Темник повідомив, що попередні домовленості з КНР передбачають надання близько $18 млрд на реалізацію в Україні програми оренди житла з правом викупу.

За словами Г.Темника, на той час для участі у зазначеній програмі міністерство розглядало 43 земельні ділянки з наявністю проектно-кошторисної документації та можливістю підведення інженерних комунікацій, при цьому у 2014 році планувалося залучити ще десять ділянок, і під реалізацію держпрограми оренди з правом викупу, й інших держпрограм доступного житла.

Водночас раніше екс-перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов повідомив, що у рамках візиту екс-президента України Віктора Януковича до КНР на початку грудня 2013 року Київ та Пекін підписали 22 угоди, чотири з яких передбачають залучення $21 млрд кредитних коштів на проекти у сфері морської портової інфраструктури, енергетики та сільського господарства, зокрема $15 млрд - на іпотечне кредитування.

Державна іпотечна установа України (ДІУ) та профільна фінансова установа КНР - держкомпанія Citic Construction Со., LTD підписали 5 грудня 2013 року меморандум про спільну реалізацію в Україні державної програми, яка дасть змогу громадянам отримати житло в оренду з подальшим правом викупу під 3% річних у гривні.

За даними ДІУ, на серпень 2013 року проект такої програми, розробленої спільно з Національним банком України, погодили всі профільні міністерства, й очікувалося її затвердження Кабінетом Міністрів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ