Події

Шанси на зміну запобіжного заходу для Савченко зберігаються - голова РПЛ при президентові РФ

Голова Ради з прав людини при президентові РФ Михайло Федотов вважає, що в української льотчиці та нардепа Надії Савченко, обвинувачуваної в РФ в пособництві у вбивстві російських журналістів, залишаються шанси на зміну запобіжного заходу.

"Поки що відповіді на наше звернення ні до Слідчого комітету, ні до Генеральної прокуратури (РФ - ІФ) немає, але шанси на зміну запобіжного заходу з гуманних міркувань залишаються", - заявив М.Федотов журналістам у п'ятницю після відвідування Н.Савченко в СІЗО.

За словами голови РПЛ, Н.Савченко дуже чекає на відвідування українських лікарів. "За сприяння посольства України це питання могло б бути вирішено швидко і просто", - сказав М.Федотов.

Н.Савченко прийняла рішення про вихід із голодовки в четвер після огляду німецьких лікарів, які вирішили, що їй потрібна госпіталізація до цивільної лікарні за станом здоров'я, розповів він.

"Вона від госпіталізації відмовилася і погодилася вживати бульйон, щоб підтримувати свій стан", - зазначив голова РПЛ.

М.Федотов повідомив, що настрій Н.Савченко в п'ятницю дещо покращився, і припустив, що це пов'язано з відвідуванням її напередодні українським консулом, який приніс їй букет квітів до 8 Березня.

"Букет квітів стояв у коридорі, його не дозволяли внести. Але ми попросили як виняток, у зв'язку зі святом, його внести. Сьогодні він стоїть у неї в камері", - розповів М.Федотов.

Як повідомила член РПЛ, керівник фонду "Справедлива допомога" Єлизавета Глінка, стан здоров'я Н.Савченко можна оцінити як середньої тяжкості, її самопочуття - як близьке до задовільного.

"На сьогодні повноцінно вона харчуватися не обіцяла. Вона обіцяла робити все, щоб підтримувати себе, оскільки вирішила, що має зберегти здоров'я, яке погіршується", - сказала вона.

Вона зазначила, що вихід із голодовки буде тривалим.

"Вона погодилася приймати дрібно малі дози бульйону і лікувально-поживних сумішей, які, я сподіваюся, даватимуть їй п'ять-шість разів на день. Їжа проходитиме погодження з лікарями ФСВП (Федеральної служби виконання покарань - ІФ)", - сказала Є.Глінка.

"Приємно, що це був її вибір. Вона сказала, що прийняла таке рішення самостійно, тому що хоче боротися за свою можливість довести свою позицію в суді", - зазначила Є.Глінка.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ