Події

Поклонська повідомила заступника глави меджлісу кримськотатарського народу про неприпустимість проведення несанкціонованих масових заходів у Криму

Кримський прокурор Наталія Поклонська особисто попередила заступника глави меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза про неприпустимість організації їм несанкціонованих масових заходів на території Криму, повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник глави меджлісу Нариман Джелял.

"Близько шостої вечора на в'їзді до Криму російські прикордонники довше ніж зазнвичай - на дві години затримали заступника глави меджлісу Ахтема Чийгоза, який повертався з Києва до Бахчисарая. Прокурор Криму Наталія Поклонська, мабуть напередодні 10 грудня - Дня захисту прав людини, коли меджліс традиційно проводив мітинг у центрі Сімферополя, особисто вручила Чийгозу чергове попередження про неприпустимість організації їм несанкціонованих масових заходів на території Криму", - написав Н.Джелял.

За його словами, А.Чийгоз звернув увагу прокурора на проблему постійних відмов меджлісу у проведенні масових заходів на території півострова, заявлених у рамках російського законодавства.

"Наталія Поклонська запропонувала обговорити це питання на спеціальній нараді керівників силових структур Криму за участю представників меджлісу. Після чого Ахтем Чийгоз благополучно прибув у Крим", - зазначив М.Джелял.

Як повідомлялося, кримська влада дали зрозуміти, що не має наміру давати дозвіл меджлісу кримськотатарського народу на проведення в Сімферополі традиційних заходів, присвячених захисту прав кримських татар 10 грудня у День прав людини.

У меджлісі намагалися знайти інші форми проведення заходів 10 грудня. Зокрема, розглядалася можливість проведення конференції в приміщенні за участю членів меджлісу, представників регіональних меджлісів, організацій, які входять до Курултаю (національний з'їзд - ІФ) кримських татар, та інших добровільних учасників. На конференції планувалося обговорити поточний стан кримськотатарського народу, озвучити ті завдання, які стоять на порядку денному, обговорити випадки порушень прав людини і як на них реагувати.

23 листопада глава меджлісу Рефат Чубаров у своєму зверненні у зв'язку з Днем прав людини заявив, що і цього року кримські татари мають намір відзначити його в Криму і за його межами. Як зазначається в документі, координацію всіх масових заходів, присвячених Дню прав людини і запланованих кримськотатарськими організаціями на 10 грудня 2014 року в Криму здійснюватиме Меджліс, а за межами Криму - представництво Меджлісу в Києві.

"У цій ситуації і як глава меджлісу кримськотатарського народу оголошую для всіх кримськотатарських організацій основні гасла для запланованих ними заходів до Дня прав людини 10 грудня 2014 року: "Ні репресіям і гонінню в Криму!"; "Справедливість та людська гідність і для кримських татар!"; "Уряди і парламенти держав - членів ООН! Необхідні дієві механізми забезпечення в Криму безпечного проживання корінного кримськотатарського народу та захисту його прав"; Меджлісу кримськотатарського народу - вищому представницькому органу кримськотатарського народу - статус суб'єкта міжнародних переговорів з питань Криму", - йдеться у зверненні Р.Чубарова.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ