Події

Україна зробила кроки для виконання женевської угоди, а Росія - ні, заявив Герман ван Ромпей

Український уряд зробив низку кроків із виконання зобов'язань у рамках женевських домовленостей, заявив голова Європейської Ради Герман ван Ромпей у середу.

"На жаль, тривале насильство та свавілля у Східній Україні йде врозріз із Женевою. І, на жаль, Росія не на рівні своїх зобов'язань щодо женевської спільної декларації", - заявив голова Євроради в заяві на зустрічі з чеським прем'єр-міністром Богуславом Соботкою в Празі.

Г. ван Ромпей нагадав, що ЄС запровадив адресні санкції у вигляді візових заборон і заморожувань банківських активів стосовно деяких осіб.

"Ми таким чином ясно показали, що подальші кроки Російської Федерації з дестабілізації ситуації в Україні призведуть до додаткових і далекосяжних наслідків для наших відносин у широкому діапазоні економічних сфер. Європейську Комісію попросили підготувати такі широкі санкції", - пояснив голова Євроради.

Водночас, зазначив Г. ван Ромпей, Євросоюз активно підтримує необхідні політичні та економічні реформи в Україні.

Голова Європейської Ради визнав також важливим зупинитися на питанні енергетичної безпеки ЄС.

За його словами, "наша залежність від російського газу висока... і це стає дедалі тривожнішим у світлі розвитку подій в Україні".

Г. ван Ромпей послався березневу Європейську Раду, яка ухвалила рішення змінити таку ситуацію і наблизити ЄС до "справжнього енергетичного союзу". Європейській Комісії, уточнив він, доручено представити до червня план щодо скорочення енергетичної залежності Євросоюзу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ