Події

Слідчі здійснили 32 обшуку в приміщеннях, що мають відношення до Ставицького і Присяжнюка, вилучено понад $5 млн і сейфи з коштовностями

Слідчі Генеральної прокуратури України провели 32 обшуку в офісах і приміщеннях, що мають відношення до екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького та екс-міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюку. Вилучені мільйони доларів, коштовності, затримано бухгалтера фірм Е.Ставицького.

"Вчора (у п'ятницю - ІФ) слідчі в особливо важливих справах Генпрокуратури провели 32 обшуку в приміщеннях і офісах, які мають відношення до Ставицького і Присяжнюка. Під час обшуків було встановлено одну з квартир, що належала Ставицькому,яку з 15 березня цього року було переоформлено на іншу юридичну особу", - повідомив у суботу на брифінгу в Києві в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький.

Він розповів, що під час проведення обшуку в цій квартирі "довелося застосувати силу", тому що було вчинено опір оперативникам.

"Жінка в цій квартирі, яка, як виявилося пізніше, є бухгалтером фірм Ставицького, знищували документи. Ці дії були припинені, і під час обшуку виявлено низку документів, два сейфи. Один сейф був повністю набитий грошима - близько $5 млн. Інший сейф був повністю забитий золотом і коштовностями - 50 кг золота в зливках, коштовності з різних металів - золота, платини, діамантів", - звернув увагу в.о. генпрокурора.

За його словами, наразі встановлюється вартість цих виробів. "За попередніми даними, ця сума становить кілька мільйонів доларів", - додав він.

О.Махніцький пояснив, що гроші і коштовності є речовими доказами у справі, і будуть зберігатися як речові докази.

В.о. генпрокурора зазначив: "Що стосується жінки-бухгалтера – її затримано, з нею проводяться слідчі дії".

Він також додав, що всі обшуки проводилися із залученням спецпідрозділів МВС. "Співпраця Генпрокуратури з МВС і СБУ дає результати", - підсумував він.

Відповідаючи на запитання про те, чому обшуки були проведені лише зараз, в.о. генпрокурора пояснив, що необхідно було встановити приміщення, в яких слід було провести обшук, на проведення цих слідчих дій потрібно було одержати санкцію суду. Крім того, за його словами, обшуки проводилися одночасно в усіх приміщеннях.

У свою чергу заступник генерального прокурора України Олексій Баганець розповів про проведення обшуків на квартирі М.Присяжнюка.

"Ми також провели обшуки на квартирі колишнього міністра Мінагрополітики Миколи Присяжнюка. В його особистій квартирі було вилучено близько $300 тис., близько 800 тис. грн і кілька тисяч євро", - зазначив він.

Заступник генпрокурора повідомив, що у квартирі людини, який обіймав високу посаду в Мінагрополітики і близького до оточення Е.ставицького, було вилучено $1,7 і 1,4 млн грн, кілька тисяч євро.

"У цій квартирі також знайшли фіктивні податкові декларації на ці кошти. Вчора цей чоловік мав вилетіти з цими коштами за кордон - у Туреччину", - наголосив О.Баганець.

За його словами, велику частину коштів було виведено колишніми чиновниками на рахунки в інших країнах, а те, що було вилучено під час обшуків, - готівкові кошти. "Як версія - вони вивозили кілька разів готівку. Все це було в сумках", - сказав заступник генпрокурора.

Відповідаючи на запитання про те, чи відомо правоохоронцям місцезнаходження Е.Ставицького, в.о. генпрокурора сказав, що в інтересах слідства ця інформація не розголошується. "Щоб їх затримати, ми вам не можемо повідомити їх місцезнаходження", - пояснив О.Махніцький.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков додав, що обшуки у голови правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна "були всю ніч". "Знайшли деякі цікаві речі, будемо повідомляти про це з дозволу прокуратури", - зауважив він.

Глава МВС наголосив: "Це перші кроки на складному шляху подолання корупційної пробки. Думаю, спільними діями і публічністю ми маємо покласти край корупції, зробити гарне щеплення для суспільства, щоб надалі такого не було".

Після брифінгу керівники прокуратури та МВС продемонстрували журналістам вилучені речові докази - пачки грошей, зливки золота, прикраси, інкрустовані дорогоцінними каменями, серед яких, зокрема, велика кількість наручних годинників.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ