Події

Санкції проти Януковича зможуть запобігти кровопролиттю в Україні і домогтися звільнення Тимошенко, вважає голова Freedom House

Голова американської правозахисної організації Freedom House Девід Кремер закликав запровадити адресні санкції проти президента України Віктора Януковича та членів його сім'ї.

"Януковича ніколи не цікавила інтеграція його країни в євроатлантичні інститути, якщо це не принесе йому особистої вигоди", - заявив Д. Кремер, якого цитує радіостанція "Голос Америки".

Глава Freedom House нагадує, що цього тижня в Києві відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ОБСЄ.

"Міністрам закордонних справ європейських країн слід було б наслідувати приклад держсекретаря США Джона Керрі, який справедливо вирішив не приїжджати на цю нараду", - зазначив Д. Кремер.

"Представники західних країн, які приїжджають до Києва, мають замість офіційних зустрічей вийти на вулиці на знак солідарності з демонстрантами. Їм також варто було б дати зрозуміти, що застосування сили проти протестувальників - а влада жорстко розігнали кілька демонстрацій минулими вихідними - позбавить країну можливості в майбутньому укладати будь-які угоди з Європою, доки Янукович залишається президентом", - наголосив правозахисник.

На його думку, застосування сили "має також спричинити за собою адресні санкції в дусі "закону Магнітського", який США ухвалили, щоб притягнути до відповідальності російських чиновників, що брали участь у серйозних порушеннях прав людини".

"Адресні санкції проти українських чиновників, зокрема Януковича та його синів, можливо, є єдиним способом запобігти подальшому кровопролиттю, домогтися звільнення Юлії Тимошенко та скасування закону, що позбавляє боксера Віталія Кличка права балотуватися в президенти, а також знову дати Україні надію на інтеграцію з Заходом", - зазначив Д.Кремер .

"Такі заходи також стали б величезною моральною підтримкою для сотень тисяч українців, які протестують проти другої за десять років спроби Януковича викрасти у України майбутнє", - вважає він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ