Події

Представництво ЄС просить українських активістів і правоохоронців утриматися від застосування сили під час акцій

Представництво Євросоюзу в Україні закликає активістів Євромайданів та правоохоронців утриматися від застосування силових методів, а також висловлює жаль з приводу побиття журналістів.

"Представництво ЄС бере до уваги проєвропейські прагнення, які поділяє значна частина українських громадян. У контексті масштабних демонстрацій, що нині відбуваються, та демонстрацій, запланованих на цей вечір по всій Україні, ми закликаємо усі сторони залишатися спокійними й утриматися від застосування сили", - йдеться в заяві дипмісії, розміщеній в п'ятницю на її сайті.

Крім того, представництво ЄС висловлює жаль з приводу нападу на журналістів та інших дій із застосуванням сили, що мали місце в п'ятницю.

"Представництво ЄС дуже уважно відслідковуватиме результати розслідування правоохоронними органами та сподівається, що особи, винні у цих діях, будуть притягнуті до відповідальності", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, вранці в п'ятницю біля Маріїнського палацу в Києві невідомі побили та розбили камеру журналістам проекту "Громадське TV". Невідомі побили журналістів Дмитра Гнапа та Якова Любчича, розбили камеру та забрали флешку.

Уранці на вході в Маріїнський парк із боку станції метро "Арсенальна" було помічено чоловіка, що виходить із парку, з розбитим до крові обличчям. Понад півтисячі молодих людей спортивної статури, одягнених у спортивні костюми, стояли на площі Конституції в Маріїнському парку. У них не було якоїсь партійної символіки чи інших відмітних знаків.

Пізніше в Інтернеті з'явилася інформація, що постраждалі журналісти звернулися по допомогу до міліціонерів, які перебували в Маріїнським парку. Правоохоронці намагалися з'ясувати обставини події та начебто при цьому постраждали самі.

Згодом міліція Києва відкрила кримінальне провадження у зв'язку з побиттям Д.Гнапа. Інформацію про інцидент внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2, статті 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб).

Водночас у міліції зазначили, що знімальна група "5 каналу", яка, згідно з повідомленням на сайті телеканалу, також зазнала нападу з боку невстановлених осіб, не зверталася із заявою до правоохоронних органів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ