Події

Лазаренка можуть депортувати зі США - ЗМІ

Адвокат екс-прем'єра України Павла Лазаренка Віктор Чевгуз заявляє про можливість депортації його підзахисного зі США, де той наразі перебуває, пише газета "Вести" в понеділок.

"До кінця року міграційна влада має розглянути його клопотання про надання посвідки на проживання в США. Там може бути кілька варіантів вирішення питання. Найбільш негативні: відмова та вимога залишити територію США впродовж 72 годин із правом летіти куди завгодно. Або ж депортація до країни, з якої він прибув, - Греції, оскільки угоди про видачу злочинців з Україною немає", - розповів В.Чевгуз, який захищає П.Лазаренка від обвинувачень в українських справах.

При цьому адвокат екс-прем'єра висловив сумнів, що П.Лазаренко повернеться в Україну, оскільки проти нього можуть підняти порушені раніше справи.

В.Чевгуз також розповів виданню, що суд Каліфорнії ухвалив конфіскувати на користь держави палац у Новато, куплений П.Лазаренком у 1998 році за $6,75 млн. "Американськими судами займається адвокат Лазаренка Деніел Горовіц... У США суворо ставляться до незаконного збагачення. Наскільки я розумію, будинок конфіскували в рамках цивільного позову, який подала податкова служба США", - розповів він.

За даними видання, придбання цього палацу входило до остаточного переліку пунктів звинувачення у відмиванні грошей, за якими П.Лазаренка у 2008 році засудили до 97 місяців в'язниці. Рідня екс-прем'єра в Україні не знає подробиць конфіскації будівлі.

"Наразі міграційний суд розглядає клопотання П.Лазаренка про надання йому легальних прав для перебування в США, а він сам знову перебуває під арештом. Сім'я П.Лазаренка мешкає в набагато меншому будинку площею до 300 кв. м у комуні Грінбрей, записаному на його дружину Оксану", - пишуть "Вести".

Як повідомлялося, П.Лазаренко, який провів в ув'язненні понад 10 років за фінансові махінації, 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на волю. У США українського екс-прем'єра обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переказаних на зарубіжні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини.

У Генпрокуратурі України тоді заявляли, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, і його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: дачу хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

8 листопада минулого року стало відомо, що П.Лазаренко подав клопотання до імміграційного суду Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. Термін дії його службового та дипломатичного паспортів закінчився, після чого його помістили в ізолятор тимчасового тримання, де перебувають люди з простроченими візами й іншими проблемами з міграційним законодавством.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ