Події

У Москві візьме гору конструктивний підхід для розвитку прагматичних відносин із Києвом - Єрмолаєв

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв вірить, що в Москві візьме гору конструктивний підхід для розвитку прагматичних відносин із Києвом після підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

"Відносини в трикутнику Україна-ЄС-Росія мають для нас стратегічне значення за цілою низкою економічних, політичних і соціальних причин. Упродовж останніх чотирьох років Україна послідовно провадить зовнішню політику, спрямовану на інтеграцію в ЄС і стратегічне партнерство з Митним союзом. Постійно триває пошук формули балансування інтересів України та наших партнерів", - сказав А.Єрмолаєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу в Ялті.

Він наголосив, що Україна висуває свої пропозиції Росії та Європі. У цьому ряду - і угода про вільну торгівлю з країнами СНД, і отримання статусу спостерігача в Митному союзі.

Експерт упевнений, "що в нормальному розвитку відносин сьогодні зацікавлена не лише Україна".

"Усунення протиріч потрібне для розвитку всіх країн континенту. Останнім часом розуміння цього факту демонструють і європейські, і російські політики", - зазначив А.Єрмолаєв.

Він нагадав, що про таку можливість балансу інтересів говорили й учасники конференції, зокрема, Білл Клінтон і Тоні Блер висловили впевненість у тому, що Україні вдасться безконфліктно поєднувати євроінтеграцію і розвиток відносин із Митним союзом. У практичній площині, як вважають експерти, проблема торговельних відносин із країнами МС цілком успішно може бути розв'язана на базі норм і принципів СОТ.

А.Єрмолаєв зауважив, що після літніх економічних конфліктів між Росією та Україною назріває позитивна тенденція щодо двох країн, незважаючи на позиції радикально налагоджених противників співпраці. "Після загострення в торговельних відносинах улітку цього року, на мій погляд, Росія сьогодні готова повернутися до діалогу, розвивати прагматичні взаємини. Мабуть, політику погроз і тиску визнано безперспективною. Це, безумовно, позитивний момент, що дає надію на відновлення співпраці в повному обсязі. Залишається сподіватися, що конструктивний підхід візьме гору. Дуже високі очікування від саміту у Вільнюсі. Дуже висока зацікавленість у розвитку добросусідських партнерських відносин із Росією та Митним союзом. Тому вкрай важливо, щоб заяви політичних радикалів не вплинули на успіх поставлених Україною цілей", - наголосив директор НІСД.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ