Події

В "Укспецекспортi" шукають правових можливостей повернути до України двох своїх спiвробiтникiв, засуджених у Казахстанi за хабарництво

Держкомпанiя "Укрспецекспорт" має намiр вжити заходiв у рамках чинного українського та мiжнародного законодавства для повернення до України двох спiвробiтникiв держкомпанiї, засуджених у вiвторок у Казахстанi до шести рокiв ув'язнення за надання хабара казахському вiйськовому високопосадовцю.

Як наголошується в поширенiй у середу заявi прес-служби держкомпанiї, наразi "Укрспецекспорт" не отримав рiшення казахстанського суду, у зв'язку з чим не може коментувати ухвалене судом рiшення.

"Подальшi практичнi кроки держкомпанiї з цього питання здiйснюватимуться у рамках чинного законодавства України i Казахстану, а також вiдповiдних мiжнародних угод, i зокрема, Конвенцiї СНД про правову допомогу i правовi вiдносини", - зазначено в заявi.

"Ми вивчатимемо правову можливiсть повернути спiвробiтникiв компанiї в Українi", - наголошують в "Укрспецекспортi".

Обвинувальний вирок спiвробiтникам "Укрспецекспорту" Олександру Школяренку та Олександру Хрульову ухвалив спецiалiзований мiжрайонний вiйськовий суд у кримiнальних справах р. Алмати у вiвторок.

"Громадяни України визнанi винними за статтею 312 частина 5 (надання хабара в особливо великому розмiрi), за що отримали шiсть рокiв позбавлення волi в колонiї суворого режиму з конфiскацiєю майна", - повiдомила в середу агентству "Iнтерфакс-Казахстан" прес-секретар Вiйськового суду Казахстану Шолпан Шiкетаєва.

Колишнього начальника головного управлiння озброєнь збройних сил Казахстану генерал-майор Алмаз Асенова визнано винним в отриманнi хабара вiд цих громадян i засуджено на 11 рокiв ув'язнення з вiдбуванням покарання в колонiї суворого режиму з конфiскацiєю майна. Також його позбавлено вiйськового звання.

Згiдно з матерiалами справи, казахстанськi спецслужби затримали начальника головного управлiння озброєнь збройних сил Казахстану А.Асенова пiд час отримання хабара в розмiрi $200 тис.

У рамках порушеної за цим фактом справи 26 сiчня в аеропорту Астани були заарештованi спiвробiтники "Укрспецекспорту" О.Школяренко та О.Хрульов, якi й дали хабар А.Асенову за сприяння у реалiзацiї експортних контрактiв i ремонт авiацiйної технiки, зокрема лiтака Ан- 72 прикордонної служби Комiтету нацбезпеки.

Вiдомчий лiтак Ан-72 прикордонної служби КНБ Казахстану зазнав аварiї на пiдльотi до Шимкента 25 грудня минулого року. На борту лiтака перебували 27 людей, зокрема т.в.о. директора Прикордонної служби Турганбек Стамбеков i керiвники пiдроздiлiв регiонального прикордонного управлiння "Онтустiк". Усi вони загинули.

За оцiнками українських вiйськових експертiв, корупцiйний скандал в Казахстанi, до якого залучено держкомпанiю "Укрспецекспорт" не загрожує перспективам українсько-казахстанського вiйськово-технiчного спiвробiтництва (ВТС), проте, воно розвиватиметься з урахуванням впливу фактора геополiтичних iнтересiв РФ.

Серед факторiв, що мають вплив на цю ситуацiю, українськi експерти називають переформатування, що вiдбувається наразi в силовому блоцi Казахстану , включно iз кадровим. "Не виключено, що згадуваний у ЗМI фiгурант скандалу - начальник головного управлiння озброєнь ЗС Казахстану потрапив в цi "жорна", а "Укрспецекспорт" у цьому зв'язку може стати мимовiльним заручником внутрiшнiх казахських розборок", - сказав "Iнтерфаксу-Україна" провiдний експерт українського центру дослiдження армiї, конверсiї i роззброєння (ЦДАКР) Сергiй Згурець.

Водночас вважає, С.Згурець, в цiй ситуацiї присутнiй i росiйський фактор: на тлi перспектив погiршення ситуацiї в Афганiстанi пiсля виведення вiйськ Альянсу, Казахстан Москва розглядає як "форпост" i їй вкрай важливо посилити союзницькi вiдносини з Астаною, а також свою присутнiсть на казахстанському збройовому ринку. "У цьому контекстi для РФ витiснення України з цього ринку - тактична i стратегiчна задача", - сказав вiн.

Мiж тим, вважає експерт ЦДАКР, робити негативнi прогнози щодо двосторонньої українсько-казахстанської ВТС у цiй ситуацiї було б некоректно: в останнi роки його наповнення передбачає, зокрема, постачання Казахстану українських засобiв ППО, ремонт казахської вiйськово-транспортної та вiйськової авiацiї, а також привабливу для казахської сторони програму з органiзацiї серiйного виробництва в Казахстанi українських БТР-четвертий

За його оцiнками, у разi успiшної спiльної реалiзацiї програми БТР-4, Казахстан вийде на третє мiсце країн-покупцiв українських озброєнь на ринку СНД пiсля РФ i Азербайджану.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ