Події

До 30% випускників вишів мають достатні навички для отримання роботи за професією - голова профільного комітету ВР

До 30% випускників українських вишів мають професійні навички для отримання роботи на сучасному ринку праці, заявляє народний депутат, голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

"Теоретично у нас проходять виробничу практику 100% випускників Але мають за результатами навчання сучасні професійні навички, достатні для роботи за професією на сучасному ринку праці, 25-30% випускників", - сказала вона під час засідання "круглого столу" в середу.

"Однією з причин низького відсотка охоплення студентів виробничою практикою Л.Гриневич назвала розрив між змістом навчання у вишах, проектуванням результатів навчання і потребами ринку.

Крім того, народний депутат зазначила, що практика проводитися "поза нормативного поля, на різних усних домовленостях, немає достатньої нормативної бази, яка дозволяє в сучасних економічних умовах працювати повноцінно і укладати ці договори про практику".

Водночас Л.Гриневич заявила: "Присутня фіктивна сторона проходження практики, коли випускники зобов'язані у багатьох випадках самі собі шукати базу практики, отримувати довідку про проходження практики і пред'являти довідку вищому навчальному закладу".

За її словами, нормативні документи щодо підготовки студентів та працевлаштування випускників були затверджені в 1993-1996 роках, на сьогоднішній день вони застаріли і не відповідають реаліям. Вона також зазначила, що понад 10 років державний бюджет фактично не фінансує практичну підготовку фахівців, яких випускають виші."В Україні так і не створено систему практичної підготовки, яка могла б ефективно працювати в ринкових умовах", - додала вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ