Події

Збалансованість новин на ТВі за травень знизилася вдвічі - дослідження

Телеканал "Інтер" у травні давав найбільш збалансовані новини, тоді як рівень збалансованості каналу ТВі зменшився вдвічі, свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом соціології НАН України спільно з Академією української преси.

Методом контент-аналізу було досліджено новини восьми провідних телеканалів України: "Інтера", "1+1", "Нового каналу", "України", "СТБ", ICTV, Першого національного та ТВі. Моніторинг новин українських телеканалів здійснювався з 13 по 18 травня.

" Приємна несподіванка, що "Інтер" продовжує тримати баланс у поданні новин... Цей канал працює дуже професійно, і неприємно те, що вдвічі знизився рівень збалансованості на ТВі: падіння рівня з 44% до 20% свідчить само за себе. Такого раніше на ТВі не спостерігалося", - заявив президент Академії української преси Валерій Іванов під час презентації результатів моніторингу в Києві у вівторок.

За словами завідувача відділу соціології культури та масової комунікації Інституту соціології НАН України Наталії Касенко, частина політичних новин у травні становила чверть (25%) усіх повідомлень. Зафіксовано, що 17% повідомлень - це найменша від початку року частина політичних новин із двома точками зору. Політичні новини з декількома точками зору найчастіше з'являлися в новинах "СТБ" та "Інтера".

Порівняно з квітнем, за словами Н.Касенко, зменшилася увага до політичних персон і політичних інститутів. Лідерами уваги новинних програм квітня є Партія регіонів та "Батьківщина" - по 10%. Найбільшу увагу в новинних програмах було приділено президентові України Віктору Януковичу - 9%, колишньому прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко - 7% та лідеру фракції "Батьківщина" Арсенію Яценюку - 5%.

Презентоване дослідження здійснила Академія української преси за участю науковців Інституту соціології НАН України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ