Події

У Держкомтелерадіо України занепокоєні істотним зниженням попиту на друковану книгу

Половина дорослих українців не читає книжок узагалі, і це є причиною поганого стану українського книговидання, заявляють у Державному комітеті з питань телебачення і радіомовлення України.

"Сьогодні ми змушені констатувати, що спостерігається зниження попиту на друковану книгу", - сказав голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

Під час парламентських слухань "Проблеми розвитку книговидання, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні" він зазначив, що це пов'язано з поширенням Інтернету та електронних пристроїв для читання книг, у зв'язку з чим друкована книга не настільки популярна.

"Я наведу результати останніх соціологічних досліджень, проведених компанією Research&Branding Group навесні цього року серед дорослого населення в усіх областях України. Майже 51% опитаних заявили, що взагалі не читають книжок. Із тих, хто читає, 86% віддають перевагу традиційним паперовим книгам, 10% використовують гаджети для електронного читання, 2% користуються аудіокнигами", - сказав О.Курдінович.

Також, за його словами, згідно з дослідженням, 40% чоловіків і 39% жінок читають менше п’яти книжок на рік і лише 15,5% чоловіків і 8% жінок за поточний рік прочитали понад 40 книжок.

"Українці витрачають на купівлю книг у десятки разів менше, ніж громадяни інших країн", - сказав О.Курдінович.

Він наголосив, що активність відвідування громадянами бібліотек в Україні також пов'язана з розвитком Інтернету та використанням електронних книжок.

О.Курдінович повідомив, що на сьогодні в Україні близько 45 тис. бібліотек, але за останні чотири роки в них книги списувалися більше, ніж оновлювалися фонди, що спричинило скорочення на 13 млн книжок у бібліотеках.

Він також розповів про плани Держкомтелерадіо щодо видання книг. За його словами, у 2013 році заплановано видати книги загальним накладом 575 тис. примірників.

Голова Держкомтелерадіо наголосив, що державну видавничу політику необхідно щорічно аналізувати й коригувати і її стратегічні завдання, і тактику їх досягнення. Крім того, ця політика потребує належного фінансування.

"На нашу думку, щонайменше 300 млн грн уже в найближчі роки", - сказав О.Курдінович.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ