Події

Власник ТВі Кагаловський заявляє про рейдерське захоплення телеканалу

Власник телеканалу ТВі Костянтин Кагаловський заявляє про рейдерське захоплення каналу "за допомогою силових структур".

У заяві, переданій "Українській правді" у вівторок, К.Кагаловський наголошує, що "класичне рейдерське захоплення каналу" здійснено за допомогою заступника з безпеки телеканалу Радченка, "який напередодні викрав статутні документи" ТВі.

У заяві також наголошується, що за даними юристів каналу, в статутні документи не було внесено жодних змін. "Тому юридичних підстав про зміну власника немає", - йдеться в заяві.

"Горезвісний Альтман канал фінансувати не буде, оскільки не має достатніх для цього ресурсів. Альтмана використовують якісь інші сили - які – поки що не встановлено", вважає К.Кагаловський.

Як написав журналіст Мустафа Найєм у Твіттері, "Кагаловський телефоном розповів, що підробили доручення його кіпрській компанії, на підставі якої захопили канал".

Раніше у вівторок прес-служба ТВі повідомила, що новим генеральним директором телеканалу ТВі став Артем Шевченко, він змінив у керівництві каналу Наталію Катеринчук, а новим інвестором каналу став відомий американський бізнесмен Олександр Альтман. О.Альтман вважає своїм пріоритетним завданням збереження телеканалу як одного з об'єктивних джерел інформації в Україні.

"Багато років я був бізнес-партнером причетних до заснування каналу панів Кагаловського і Гусинського. Але я народився в Україні, вважаю Україну своєю Батьківщиною і зроблю все, щоб наша країна стала повноправним членом Європейського Союзу", - сказав О.Альтман.

Як повідомлялося, 11 квітня 2013 року Нацрада з телебачення і радіомовлення внесла зміни до ліцензії ТВі, відповідно до яких ТОВ "Медіа інфо" (Київ) збільшило свою частку в ТОВ "ТРК" ТелеРадіоСвіт "(Київ), що здійснює супутникове мовлення (телебачення) під логотипом "ТВі", з 43,6% до 100%.

Згідно з документом, замість Миколи Княжицього (став народним депутатом у 2012 році) та Володимира Павлюка (перейшов на СТБ у 2011 році), які вийшли з редакційної ради, а також померлого наприкінці 2011 року Вацлава Гавела, до складу ради увійшов ведучий каналу Олексій Ліхман.

Станом на вересень минулого року співвласниками ТВі, окрім "Медіа інфо", були Seradgill Holdings Ltd (49%) і ТОВ "Міжнародна медіа компанія" (Київ) - 7,4%. За даними Нацради, частка Seradgill Holdings раніше була ще вищою - 92,6%.

У свою чергу, основним власником "Медіа Інфо" на вересень минулого року була компанія "Вілкокс Венчерз Лтд".

ТВі тривалий час був об'єктом конфлікту в українських і закордонних судах між компаніями, пов'язаними з бізнесменами Костянтином Кагаловським і Володимиром Гусинським. Останній намагався повернути контроль над каналом або вкладені інвестиції.

Однак ще в 2009 році М.Княжицький заявляв агентству "Інтерфакс-Україна", що канал не належить ні В.Гусинському, ні К.Кагаловському. "Відносини існують, але не можна сказати, що вони є власниками каналу", - зазначав тоді генеральний директор TBi, на той час ще не називаючи всіх його кінцевих власників.

У 2012 році, після появи у складі власників ТВі ТОВ "Медіа інфо" на той час гендиректор каналу М.Княжицький пояснив виданню "Телекритика", що введення українських співвласників пов'язано з виконанням норм закону про розміщення політичної реклами, проте кінцевий власник каналу залишився незмінним - це К.Кагаловський.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ