Події

Україна може заборонити виробництво і продаж молокомістких продуктів із часткою молочного жиру менше за 50%

Парламент України може ввести поняття "молокомістких продуктів" та заборонити їх виробництво і продаж із масовою часткою молочного жиру менше за 50%.

Відповідний проект закону у Верховній Раді зареєстрували народні депутати Андрій Деркач, Григорій Смітюх, Артем Пшонка, Дмитро Шенцев, Євген Мураєв (усі - фракція Партії регіонів), Олександр Голуб (КПУ).

Документ передбачає, що штраф за виробництво і реалізацію молокомістких продуктів із масовою часткою молочного жиру менше за 50% становитиме від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Згідно з документом, молокомісткими вважатимуться продукти, які вироблені з молочної та немолочної сировини, яка повністю або частково замінює будь-яку складову молока, а також містять або не містять харчові добавки.

Проект закону передбачає, що молокомісткий продукт має маркуватися написом "продукт із замінниками складових молока". Розмір цього тексту має бути не менше за 80% найбільшого розміру шрифту тексту основної назви продукту.

У разі порушення виробником вимог до маркування молокомістких продуктів законопроект передбачає штраф у розмірі 100% вартості продукції, реалізованої з порушеннями.

Законопроект також зобов'язує підприємства роздрібної торгівлі розміщувати молочні продукти окремо від молокомістких. При порушенні вимог продажу такої продукції на підприємства торгівлі накладається штраф у розмірі від 100 до 1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Документ також передбачає встановлення мінімально допустимих закупівельних цін на молоко та молочну сировину, і штраф за їх порушення від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Як повідомлялося, раніше запровадити поняття "молокомістких продуктів" та заборонити в Україні виробництво та реалізацію молокомістких продуктів, у яких масова частка молочного жиру становить менше за 50%, пропонували парламенту народні депутати Андрій Деркач та Артем Пшонка.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ