Події

Звільнення української журналістки в Сирії стане першим випробуванням опозиційної коаліції - Amnesty International

Сирійська опозиційна коаліція має забезпечити звільнення української журналістки, яку утримує озброєна група, що іменує себе підрозділом Вільної сирійської армії, йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Сирійські опозиційні лідери мають забезпечити негайне безпечне звільнення Анхар Кочнєвої. Захоплення заручників під час збройного конфлікту є воєнним злочином", - повідомила заступник директора програми Близького Сходу та Північної Африки в Amnesty International Енн Гаррісон.

Amnesty International закликає опозиційну коаліцію діяти зараз, щоб гарантувати суворе дотримання союзними збройними групами своїх зобов'язань із міжнародного гуманітарного права та забезпечити дотримання стандартів у галузі прав людини.

У заяві міжнародної правозахисної організації зазначено, що цей заклик пролунав після того, як так звана "Група друзів Сирії" визнала Національну коаліцію сирійських революційних і опозиційних сил законним представником сирійського народу на тлі зростаючого використання важких озброєнь сирійським урядом.

Як повідомлялося, на початку листопада відеоролик, на якому зафіксовано зниклу в Сирії українську журналістку А.Кочнєву, з'явився на каналі Youtube, що належить сирійським озброєним опозиціонерам.

На відеозаписі завдовжки 15 секунд вона говорить арабською: "Мене звуть Анхар. Мене викрали неподалік від Хомса. Я прошу українське, російське посольства та сирійську владу виконати те, чого вимагають мої викрадачі".

Останній запис в її блозі у "Живому журналі" датовано 8 жовтня: "Кілька днів не шукайте. Їду". Пізніше з'явилася інформація про те, що вона зникла неподалік від сирійського міста Хомса.

Нині усі записи з журналу А.Кочнєвої переведено в режим "невидимки" або видалено, хоча сама сторінка журналу доступна.

15 жовтня прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що в Сирії бойовики викрали українку, яка поїхала до цієї країни як перекладач для знімальної групи одного з російських телеканалів.

"За даними, які ми отримали від міграційної служби в Сирії, жінка 1972 року народження є громадянкою України. Вона перетнула сирійський кордон 22 вересня цього року через міжнародний аеропорт Дамаска на запрошення однієї з громадських організацій", - розповів він.

"За інформацією, яку ми отримали від знімальної групи одного з російських телеканалів, з яким громадянка України останнім часом працювала як перекладач, протягом 12-13 жовтня вона виходила з ними на зв'язок. У телефонному режимі громадянка України підтвердила факт свого викрадення 9 жовтня... й насильницького утримування бойовиками основного сирійського опозиційного воєнізованого угруповання Вільної сирійської армії", - повідомив О.Дикусаров.

15 жовтня президент України Віктор Янукович доручив МЗС країни та іншим відповідним органам держвлади вжити заходів для звільнення А.Кочнєвої.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ