Події

Україна спільно з комітетом міністрів Ради Європи розроблять варіанти виконання рішення ЄСПЛ щодо Луценка - посол при РЄ

Українська сторона спільно з комітетом міністрів Ради Європи на спеціальних засіданнях розроблятимуть варіанти виконання рішення Європейського суду з прав людини, який встановив, що арешт екс-глави МВС Юрія Луценка порушує права людини.

"Що стосується скарги Ю.Луценка на попереднє тримання під вартою, рішення ухвалено і вже має статус остаточного", - пояснив постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що, відповідно до Європейської конвенції з прав людини, питання виконання рішень ЄСПЛ передають на розгляд комітету міністрів Ради Європи.

"КМ РЄ у форматі своїх спеціальних засідань у співпраці з делегацією України розроблятиме шляхи належного виконання цього рішення", - наголосив М.Точицький.

Як повідомлялося, 20 листопада ЄСПЛ залишив у силі рішення у справі Ю.Луценка, відхиливши прохання українського уряду про його перегляд Великою палатою. Рішення від 3 липня встановлює, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Ю.Луценку EUR 15 тис. компенсації моральної шкоди.

1 жовтня 2012 року урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ направив клопотання до ЄСПЛ про передачу справи "Луценка проти України" на розгляд Великої палати. Під час подання клопотання українська сторона посилалася на Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року.

Ю.Луценка затримали 26 грудня 2010 року. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, відтоді він перебував у Київському СІЗО. Захист Ю.Луценка оскаржив в ЄСПЛ арешт екс-міністра.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Ю.Луценка винним у вчиненні низки посадових злочинів та засудив його до чотирьох років позбавлення волі. Пізніше його етапували до Менської виправної колонії №91 у Чернігівській області для відбуття покарання.

Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості під час продовження оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка й засудив до двох років позбавлення волі.

Повний текст інтерв'ю з М.Точицьким розміщено на головній сторінці сайта агентства "Інтерфакс-Україна".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ