Події

Пріоритети США стосовно України: вільні парламентські вибори та звільнення Тимошенко - помічник держсекретаря Хаммер

Державний департамент США підтверджує свої пріоритети стосовно України: вільні та справедливі парламентські вибори і звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це в четвер під час інтернет-конференції повідомив помічник держсекретаря з питань громадських справ Державного департаменту США з питань пріоритетів зовнішньої політики США Майкл Хаммер (Mike Hammer), відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Зазначивши, що питання України, так само як і Грузії, нещодавно обговорювалося у рамках зустрічі міністрів ЄС та НАТО, помічник держсекретаря сказав: "Ми працюємо з європейськими партнерами, наполегливо закликаючи (українську владу - ІФ) до прозорості та до того, щоб вони (вибори - ІФ) були вільними, справедливими і дозволили українському народу обрати своїх майбутніх лідерів. І ми продовжуватимемо це робити ".

М.Хаммер навів як приклад нещодавні парламентські вибори в Грузії. "Якщо подивитися на те, що відбулося в Грузії, то дуже обнадіює бачити такі вибори, які дозволили грузинському народу обрати своїх лідерів. І Україна має дивитися і бачити, що та як робить її сусід, для того, щоб це відбулося (і в Україні - ІФ)", - пояснив він.

Помічник держсекретаря знову підтвердив позицію США щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Ми залишаємося стурбованими тим, що колишній прем'єр-міністр Тимошенко залишається в ув’язненні. Її має бути звільнено", - заявив він, додавши, що ця ситуація не сприяє клімату виборчої кампанії.

"Це питання, яке є першочерговим для інтересів США та європейських. Ми працюємо разом, і ми просуватимемося вперед, намагаючись робити це знову, працювати для того, щоб гарантувати, що ці вибори відбудуться так, як цього заслуговує український народ", - заявив М.Хаммер.

За його словами, США готові підтримати "моніторингові зусилля".

"Ми сфокусовані на тому і намагаємося закликати (українську владу - ІФ) до прозорих, вільних і справедливих виборів в Україні. Ми постійно закликаємо звільнити екс-прем'єра Тимошенко та покінчити з вибірковим переслідуванням в Україні. Це питання, яке у фокусі нашої уваги. Ми робимо все, що ми можемо, щоб переконати українську владу провести ці вибори вільно та справедливо", - ще раз зазначив позицію США стосовно України помічник держсекретаря.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ