Вибори
13:16 02.12.2020

У Харкові депутати затвердили зміни до регламенту, що дозволяють провести першу сесію міськради без мера

3 хв читати
У Харкові депутати затвердили зміни до регламенту, що дозволяють провести першу сесію міськради без мера

Харківська міськрада на черговій сесії в середу внесла до регламенту низку змін стосовно порядку доступу на свої пленарні засідання, а також проведення першої сесії нового скликання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідне рішення в середу проголосували 53 депутати, проти - сім, утрималися – двоє.

Депутат Ігор Черняк, виступаючи на сесії, запропонував колегам вилучити з проекту рішення пункт щодо порядку проведення першої сесії міськради нового скликання, відповідно до якого, якщо міський голова обраний, але через поважні причини відсутній на першій пленарній сесії, то присутні депутати більшістю голосів обирають головуючого, і він проводить засідання.

"Ми наразі придумуємо кандидатуру, якогось головуючого. Я перечитав закон, я не знаю, що це за звір такий... Це ми самостійно взяли і придумали, що ми хочемо обрати головуючого. Але в нас, вибачте, міський голова. За нього проголосували, харків'яни обрали, це зрозуміло, це мер. У нас є склад міської ради, за нього теж голосували харків'яни. Хто такий головуючий?" - пояснив свою позицію Черняк.

На його думку, не відповідає закону і норма, що передбачає обрання президії з трьох-п’ятьох осіб у разі, якщо міський голова обраний, але через поважні причини відсутній на сесії.

"(Згідно з законом - ІФ) право обирати президію виникає в ради в разі, коли міський голова не зареєстрований... Тому власне це формулювання "якщо (міський голова - ІФ) обраний, але він не бере участі в першій сесії, це вже те формулювання, яке не відповідає закону", - сказав Черняк.

Секретар міськради Олександр Новак, у свою чергу, звинуватив Черняка в перекручуванні та маніпуляції законодавством.

"Щодо перекручування або маніпуляцій законодавства. На мій погляд, це робите саме ви, оскільки ви називаєте статтю 46 закону "Про місцеве самоврядування", частину, яка вам подобається, але ви забуваєте інші частини, передбачені в цій статті. Зокрема, ч.15 передбачає, що порядок проведення першої сесії визначається нічим іншим, як регламентом міської ради. Тому пропозиції, запропоновані на розгляд, саме нормують положення проведення першої сесії. Вас хвилює "головуючий". І ви говорите, що в законі ніде нічого немає. У ч.11 передбачено, що якщо рада скликається за пропозицією певної частини депутатів, то саме депутати визначають, хто відкриває сесію, а на пленарному засіданні обирається голова. Тому є аналогії, є зразки такого рішення питань. Ми в жодному не змінюємо положення законів... Ми визначаємо порядок, процедуру проведення сесії міської ради", - сказав Новак.

Пропозиція Черняка не здобула підтримки більшості депкорпусу - його підтримали дев'ятеро осіб, а 52 проголосували проти.

Як повідомлялося, 4 листопада Харківська міська територіальна виборча комісія визнала обраним міським головою нинішнього градоначальника Геннадія Кернеса, який набрав найбільшу кількість голосів виборців, котрі взяли участь у виборах. За нього проголосували 195 044 виборців (60,34%).

Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня. У нього підтверджено COVID-19 і двостороннє запалення легенів. 10 вересня його госпіталізували до 17-ї міської лікарні.

15 вересня директор департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко повідомив, що стан Кернеса стабільно важкий.

У ніч на 17 вересня Кернеса транспортували спеціалізованим літаком з Харкова до Берліна на лікування в клініку "Шаріте" .

23 вересня "Блок Кернеса – Успішний Харків" висунув Кернеса кандидатом на посаду міського голови.

2 жовтня бізнесмен і друг Кернеса Павло Фукс повідомив, що Кернес отримав негативний тест на COVID-19.

3 листопада директор департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю міськради Юрій Сидоренко спростував інформацію про смерть Кернеса, поширену анонімними Telegram-каналами.

5 листопада перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов пообіцяв, що Кернес повернеться у місто до 20 грудня і особисто проведе сесію нової міськради.

"До 20 грудня Геннадій Адольфович Кернес буде в Харкові. Він проведе сесію. Інших сценаріїв ми не розглядаємо і їх бути не може", - сказав Терехов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Окупанти завдали удару по Харкову, є руйнування

Кількість постраждалих від удару РФ по Харкову зросла до 19, людям надають допомогу - Зеленський

Наймолодшому постраждалому внаслідок удару по Харкову 3 місяці - облпрокурор

На відновлення ТЕЦ-5 у Харкові знадобляться роки, потрібно думати про альтернативні джерела енергії - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок удару по Харкову зросла до 10, серед них четверо дітей - Синєгубов

Унаслідок удару по Харкову мирний житель загинув, ще шестеро поранені - Терехов

На відновлення енергопостачання Харкова піде 1-2 тижні за відсутності нових пошкоджень - "Укренерго"

Окупанти вдарили по житловій забудові Харкова, без постраждалих - Синєгубов

Сили ППО збили над Харковом 8 БПЛА - Синєгубов

У Харкові зафіксовано падіння БПЛА біля нежитлового будинку, без постраждалих - мер міста

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА