Вибори

Суд зобов’язав Броварську ТВК повторно провести місцеві вибори, ТВК оскаржуватиме це рішення

Київський окружний адміністративний суд рішенням від 9 листопада визнав такими, що не відбулися, вибори міського голови та депутатів міської ради Броварської територіальної громади (Київська обл.) і зобов’язав територіальну виборчу комісію (ТВК) провести повторні вибори.

Як повідомила громадянська мережа "Опора", ТВК оскаржуватиме рішення суду в апеляційній інстанції.

6 листопада Броварська міська ТВК встановила результати виборів і оголосила повторне голосування на виборах мера, оскільки жоден із кандидатів не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. 7 листопада кандидат на посаду міського голови від партії "Голос" Андрій Саук звернувся до суду. Раніше у скарзі до ТВК він вказував на порушення норм Виборчого кодексу України про таємницю голосування та рівне виборче право, а також вимагав від комісії визнати місцеві вибори в Броварах такими, що не відбулися, й призначити повторні вибори.

Київський окружний адмінсуд розглянув позов кандидата до ТВК і визнав вибори міського голови і депутатів Броварської територіальної громади такими, що не відбулися. Суд також скасував постанову Броварської міської ТВК про призначення повторного голосування з виборів міського голови, зобов'язав ТВК Броварського району повторно провести вибори голови і депутатів громади відповідно до статті 280 Виборчого кодексу (вибори визнані такими, що не відбулися).

Про рішення суду Саук написав на сторінці у Facebook і виклав фотокопію частини ухвали.

Згодом він пояснив, що на виборах було порушено право на таємне голосування. "Всі бюлетені були пронумеровано і можна було відстежити ваш голос", - написав Саук у Facebook.

За його словами, на початку 2021 року мають відбудуться нові вибори міського голови і депутатів міської ради.

Наразі рішення суду не набрало законної сили: за інформацією "Опори", під час судового засідання Броварська ТВК повідомила, що оскаржуватиме рішення щодо позову Саука в апеляційній інстанції.

Як повідомлялося, чинний міський голова Броварів Ігор Сапожко (партія "Команда Ігоря Сапожка - Єдність") заявив про спробу фальсифікації виборів у зв’язку з тим, що виборчі бюлетені та контрольні талони були пронумеровані. На його переконання, це дає можливість встановити, хто за кого голосував. Сапожко вважає причетним до цієї історії свого конкурента на виборах - представника партії "Слуга народу" Дмитра Ратнікова.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ