Вибори

"Опора" фіксує факти підвезення виборців на місцевих виборах і просить українців повідомляти про "каруселі"

Громадянська мережа "Опора" фіксує факти незаконного підвезення українців для голосування, проблеми з приміщеннями для голосування і порушення таємниці голосування на місцевих виборах, що проходять у неділю.

"Фіксується підвезення виборців. "Опора" уважна до тих дільниць, де стався неприродний приріст виборців або за рахунок зміни виборчої адреси або за рахунок реєстрації безпосередньо виборця в цих громадах", - розповіла голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на брифінгу в неділю в Києві.

"Стало відомо про інцидент в Одеській області. Їм (тих, кого підвозили для голосування – ІФ) пропонували по 400 грн за голос", - сказала вона.

Айвазовська закликала українців: "підвезення виборців важливо фіксувати. Якщо ви бачите такі події, то телефонуйте в поліцію".

Також вона повідомила, що спостерігачі "Опори" зафіксували ймовірне підвезення виборців у селі Нові Оржинці Київської області та повідомили про це правопорушення поліцію. "У людей реєстрація в Сумах, а їхали голосувати в Київську область", - сказала вона.

Загалом, за словами Айвазовської, ранкові засідання виборчих комісій, відкриття дільниць для голосування у своїй абсолютній більшості почалися своєчасно, також не було проблем для спостерігачів з доступом на виборчі дільниці.

"Ми зафіксували проблеми в Житомирській області з приміщеннями для голосування, зокрема, в двох з них не було кабінок для таємного волевиявлення", - розповіла керівник "Опори". За її словами, на одній з дільниць голосування мало проходити в приміщенні лялькового театру, за ширмою, яка використовується для проведення розважальних заходів.

У Гостомелі Київської області на дільницях були встановлені камери над кабінками для голосування, що могло загрожувати волевиявленню. За зверненням спостерігачів "Опори" камери було заклеєно.

Айвазовська також розповіла, що мають місце і факти неправильного зберігання бюлетенів. Зокрема, в Житомирській області сейф з бюлетенями стояв у сільраді, хоча його і охороняли поліцейські.

В Ізмаїлі Одеської області, за словами керівника "Опори" не розпочала роботу спеціальна дільниця в медзакладі. "Є, на жаль, десятки дільниць, на яких не були сформовані ДВК для спецдільниць, які перебувають у лікарнях. За різними обставинами, зокрема, тому що там перебувають хворі", - зазначила керівник "Опори".

Щодо опитування, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським, то, за словами Айвазовської, в Києві мав місце випадок, коли представники організації, яка забезпечує це опитування, намагалися його проводити безпосередньо в приміщенні для голосування.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ