Вибори

"Батьківщина" вимагає від уряду впровадити програму капремонту житла – Кучеренко

У партії "Батьківщина" вимагають від уряду розробити закон "Про державну програму модернізації та капітальних ремонтів застарілого житлового фонду", оскільки в Україні сотні тисяч багатоповерхівок потребують капітального ремонту.

Кандидат у мери Києва від "Батьківщини" Олексій Кучеренко на брифінгу у відкритому штабі партії розповів про підготовлений проект постанови Верховної Ради "Про звернення до Кабінету міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення прав споживачів комунальних послуг та власників житла в багатоквартирних будинках".

"Цією постановою ми доручаємо і вимагаємо від уряду протягом 3 місяців розробити і подати до Верховної Ради закон про державну житлово-комунальну інспекцію. Цей орган мусить взяти на себе захист споживача. На кожній зустрічі кияни питають: чому нас ніхто не може захистити? Нам немає куди звернутися та пожалітися на те, що над нами знущаються керуючі компанії, теплокомуненерго, водоканали, сміттєперевізники, енергетики, газовики тощо", - цитує Кучеренка прес-служба партії.

За словами політика, в усій Європі, в парламентсько-президентських та парламентських країнах законопроекти розробляє уряд, оскільки він потім ці ж закони виконує й відповідає за те, аби вони працювали гармонічно, а не були у протиріччі.

"Це має бути державна програма, яка має базуватися на міських програмах по кожному населеному пункту України. Ми вимагаємо від уряду чітко визначити джерела фінансування і кредитування. Ми вимагаємо від уряду невідкладно розробити пакет законів і нормативно-правових актів, які би визначили порядок списання цих будинків, бо їх сьогодні списують в нікуди. Тисячі багатоквартирних будинків в повітрі, там немає ні власника, ні відповідальних. Треба чітко визначити статус земельної ділянки під будинком, статус прибудинкової території і визначити, хто за неї має платити, хто має її утримувати. Без визначення земельних питан зрушити з місця програму модернізації застарілого житлового фонду неможливо", – пояснив Кучеренко.

Він додав, що на сьогодні є невирішене питання й реєстрації майнових прав.

"Люди хочуть створити ОСББ, хочуть дізнатися, хто живе поруч, з ким створювати ОСББ, з ким разом організовувати капітальний ремонт, вирішувати кому платити, вирішувати питання безпеки: ліфт падає, труба може вибухнути. Вони звертаються до відповідних реєстрів, де їм відповідають, що це приватна інформація. В результаті невідомо, як забезпечити безпечну експлуатацію житлового фонду", – сказав кандидат у мери.

Він зазначив, що всі ці питання не вирішуються протягом багатьох років, і закликав уряд до конкретних дій.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ