Вибори

Інформаційні плакати про місцеві вибори в Україні виготовлятимуть з урахуванням інклюзивності

Центральна виборча комісія затвердила форму і текст плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про місцеві вибори. Виготовлення таких плакатів враховуватиме питання інклюзивності.

"Комісією встановлено, що при виготовленні плакатів у нижньому правому куті розміщується матричний двовимірний QR-код для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), що забезпечують переклад інформації, відображеної на плакаті, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушеннями зору", - йдеться в повідомленні пресс-служби ЦВК.

Член Центрвиборчкому Віталій Грень зазначив: "Ми зробили суттєвий крок вперед в питаннях забезпечення надання інформації людям з порушеннями зору і слуху. А по суті стали новаторами, адже вперше в історії національних виборів розміщені на виборчих дільницях інформаційні плакати, які розʼяснюють порядок голосування і відповідальність за порушення виборчого законодавства, міститимуть QR-код".

Він уточнив, що, відсканувавши код телефоном, можна буде прослухати інформацію, що розміщена на плакаті. Така функція розпочне діяти ближче до дня голосування.

Згідно з постановою ЦВК, інформаційні плакати виготовляються друкарським способом на одному аркуші офсетного паперу щільністю не менше ніж 90 г/кв.м, формату А2 без глянцевого покриття, з уникненням переносів слів, використанням контрасту між текстом та фоном плаката та без зображень, що перекриваються текстом.

Спеціальний текстовий цифровий формат, доступний для осіб з порушеннями зору, передбачає використання контрастних темних (чорних) шрифтів Verdana i Arial на світлому фоні або світлих (білих) шрифтів на темному фоні.

Розмір зображення QR-коду на плакаті має бути не менше 25х25 мм.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ