Вибори

Спостерігачі ENEMO наголошують на важливості проведення дебатів між кандидатами в президенти України, які вийшли до другого туру

Дебати між кандидатами в президенти України, які вийшли до другого туру, надзвичайно важливі для передвиборчої кампанії, наголосили в міжнародній місії спостерігачів ENEMO зі спостереження за проведенням виборів в Україні.

"Важливість дебатів складно переоцінити, незважаючи на їх відсутність перед першим туром, кампанія все-таки була конкурентною. Ми закликаємо і наголошуємо, що дебати перед другим туром надзвичайно важливі для передвиборчої кампанії", - сказав експерт місії ENEMO з питань виборів П'єр Петьє на прес-конференції в Києві.

Говорячи про висвітлення у ЗМІ передвиборчої кампанії кандидатів у президенти, П.Петьє додав: "Засади справедливості, рівноваги та неупередженості у висвітленні виборчих кампаній у ЗМІ були дотримані недостатньо, зокрема, відсутнє рівне й неупереджене ставлення до всіх кандидатів", - сказав він.

Крім того, експерт відзначив наявність чорних піар-кампаній, і в традиційних ЗМІ, і в соціальних мережах, а також наявність "джинси" в засобах масової інформації.

"Неналежне маркування реклами та нові форми прихованої пропаганди залишаються причинами для занепокоєння", - додав представив ENEMO.

Спостерігачі також стали свідками випадків негативної агітації, наприклад очорнення опонентів за допомогою перекрученої, неточної інформації, фейкових новин, а також дискредитації інших кандидатів.

"Про погрози, тиск і залякування виборців повідомляли співрозмовники та спостерігачі ENEMO", - розповіли в місії.

Крім того, представники місії ENEMO зазначили, що виконання правил фінансування виборчої компанії є недостатнім для того, щоб перешкоджати підкупу виборців.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ