Вибори

Ризики грошового підкупу та іншого незаконного впливу на вибори залишаються високими, але для їх оцінки потрібна чітка доказова база - "Опора"

У Громадянській мережі "Опора" вказують, що ризики реалізації незаконних способів впливу на волевиявлення виборців, зокрема шляхом грошового підкупу, залишаються надзвичайно високими, але єдиною підставою для оцінки таких дій може бути належним чином сформована і документована доказова база.

"Кількість виявлених суб'єктами виборчого процесу і офіційно зафіксованих правоохоронними органами інцидентів, що мають ознаки підкупу виборців, за оцінками "Опори", трохи менша, ніж обсяг інформаційних повідомлень, які публічно тиражуються політичними конкурентами", - йдеться в оприлюдненому в п'ятницю третьому звіті організації за результатами спостереження за виборами президента України в березні.

На думку спостерігачів, правоохоронці мають знайти законний баланс між таємницею слідства і оперативним інформуванням суспільства про результати розслідування оприлюднених ними інцидентів із підготовки або вчинення підкупу виборців.

В "Опорі" вказали, що згідно з ухваленим у лютому 2019 року роз'ясненням ЦВК, виборці мають право надавати агітаційні послуги лише на безоплатній основі, за рахунок коштів виборчого фонду кандидата можлива компенсація лише фактичних витрат, які понесли виборці при здійсненні агітації (проїзд, проживання, телефонний зв'язок тощо).

"На практиці немає оперативних інструментів перевірки обґрунтованості компенсацій виборцям за їхні витрати при здійсненні агітаційної діяльності. Для посилення фінансового контролю та запобігання можливим технологіям матеріального стимулювання виборців Верховній Раді України доцільно посилити законодавчі положення щодо відповідного питання напередодні чергових виборів народних депутатів України", - зазначили в "Опорі".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ