Вибори

Вілкул вимагає від Парубія негайно зняти дискримінаційний законопроект про мову

Кандидат у президенти та замголови "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул виступив проти продавлювання владою через парламент нового закону про мову (№5670-д), який розколює суспільство та забороняє всюди, крім побуту, використання інших мов, окрім української.

"У влади вже закінчилися пам'ятники. Пам'ятники Суворову, Леніну, Жукову в країні знесені. Виникло питання, а як далі продовжувати розколювати суспільство? Тому влада й дістала законопроект про мову. З його допомогою вони сподіваються самі опинитися на постаментах, з яких скинули інших", - заявив О.Вілкул на Погоджувальній раді фракцій і груп Верховної Ради в понеділок, повідомляє прес-служба партії.

При цьому лідер опозиції попередив, що влада навчилася добре провокувати конфліктні ситуації, а ось керувати ними не може. Це показали події в Черкасах, коли президент був змушений рятуватися втечею від радикалів.

О.Вілкул підкреслив, що спікер парламенту Андрій Парубій сприяє ухваленню дискримінаційного закону про мову в стилі політики Німеччини 30-х років ХХ століття.

"Європа змушена з вами спілкуватися не тому, що поважає, а тому, що ви зараз займаєте офіційну посаду в країні", - заявив О.Вілкул спікеру.

Лідер опозиції нагадав, що в первинному варіанті резолюції Європарламенту від 25 жовтня 2018 року про зростання неофашистського насильства в Європі було назване прізвище Андрія Парубія. На доказ О.Вілкул продемонстрував цей документ з офіційного сайту Європарламенту.

О.Вілкул зазначив, що з фінальної версії резолюції прибрали прізвище Парубія виключно заради того, щоб не опинитися перед необхідністю розриву дипломатичних відносин з Україною.

"Але пройде зовсім небагато часу і, повірте, Європа повернеться до теми, хто ініціював мовні чистки в Україні, хто перетворює країну в центрі Європи в Німеччину 30-х років минулого століття і захоплюється її лідером Адольфом Гітлером. І ваше прізвище, пан Парубій, і прізвище міністра культури Нищука, який теж в ефірі ділив українців на "правильних" і "неправильних" - з'являться не тільки в міжнародних резолюціях, а й в рішеннях українських та міжнародних судів", - заявив О.Вілкул.

"Цього тижня я зроблю звернення до всіх послів європейських держав та депутатів Європейського парламенту, до керівництва країн-сусідів - Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини з проханням дати максимально можливу з дипломатичної точки зору оцінку мовних ініціатив влади і законопроекту, який вона хоче провести через парламент", - підкреслив О.Вілкул.

Лідер опозиції вимагає негайного зняття законопроекту про мову з розгляду в сесійній залі. Він закликав парламент почати працювати над тими законопроектами, які подав "Опозиційний блок" і яких дійсно чекають мільйони українців: про мир, про зняття блокади Донбасу, про підтримку промисловості, економічно обґрунтоване зниження тарифів і цін, захисту прав переселенців, чорнобильців, "афганців" та інших категорій громадян України, які потребують захисту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ