Вибори

Верховний Суд 4 березня розгляне апеляцію ЦВК на рішення суду про визнання недійсним роз'яснення щодо агітації

Верховний Суд України від 4 березня розгляне апеляційну скаргу Центральної виборчої комісії на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 1 березня за позовом кандидата в президенти Анатолія Гриценка, що визнав протиправною і недійсною постанову ЦВК від 22 лютого, згідно з якою роз'яснялися аспекти ведення передвиборної агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник А.Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький, засідання в Касаційному адміністративному суді Верховного Суду розпочнеться о 15:30 понеділка.

У своїй скарзі ЦВК просить апеляційну інстанцію скасувати рішення суду першої інстанції, прийнявши нове рішення і відмовивши в задоволенні позову А.Гриценка.

ЦВК вважає, що "укладення неоплачуваних договорів не можливо розглядати як підстави непрямого підкупу виборців".

На думку апелянта, Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв помилкове рішення про те, що укладення таких договорів є непрямим підкупом виборців.

Як повідомлялося, 22 лютого ЦВК затвердила роз'яснення, в якому зазначається, що участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, зокрема на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантовано Конституцією України і не може бути обмежено.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливе лише на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (зокрема й перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ