Вибори
11:37 26.02.2019

Радники кандидатів у президенти України розповіли в Брюсселі про їхнє бачення зовнішньої політики країни

4 хв читати
Радники кандидатів у президенти України розповіли в Брюсселі про їхнє бачення зовнішньої політики країни

Радники з питань зовнішньої політики п'яти провідних кандидатів у президенти України - коміка Володимира Зеленського, народних депутатів Юлії Тимошенко та Юрія Бойка, нинішнього президента Петра Порошенка та політика Анатолія Гриценка - представили бачення претендентів на посаду глави Української держави щодо орієнтирів зовнішньої політики та ролі Європейського Союзу і НАТО для майбутнього України.

Презентація відбулася в понеділок у Брюсселі в Європейському комітеті з соціальних та економічних питань у рамках Брюссельської української лабораторії 2019 "Майбутнє України: тест через вибори", організованої Офісом зв'язку українських аналітичних центрів у Брюсселі.

Про зовнішню політику В.Зеленського розповіла доктор юридичних наук Харківського національного університету Ірина Венедіктова, П.Порошенка - директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, Ю.Тимошенко та А.Гриценка - народні депутати Григорій Немиря та Світлана Заліщук відповідно, політика Ю.Бойка - колишній директор інформаційного департаменту Міністерства закордонних справ Олег Волошин.

І.Венедіктова запевнила, що В.Зеленський є "абсолютно проєвропейським кандидатом". "Європа - геополітичний партнер, дуже важливий партнер, без Європи неможливо повернути Донбас, здійснити реконструкцію Донбасу... Ми - транзитна країна, яка прямує європейським курсом. Це довгий і системний шлях. Ми розуміємо, що в той час, коли на сході триває військовий конфлікт, неможливо бути ні членом ЄС, ні членом НАТО. Але ми все робимо, щоб просуватися швидше", - зазначила вона.

Значну частину свого виступу радник В.Зеленського присвятила необхідності повернення України до прямої демократії - проведення референдумів. Іншими пріоритетами І.Венедіктова назвала протистояння російській агресії, європейську та євроатлантичну інтеграцію, просування позитивного іміджу України, стимулювання прямих іноземних інвестицій.

Коли учасникам панелі поставили пряме запитання про позицію щодо членства в ЄС і НАТО, радник В.Зеленського сказала: "НАТО - так, ЄС - так. НАТО - нам потрібна професійна армія, нам потрібні стандарти професійної армії, а це, звісно, стандарти НАТО, і нам потрібні принципи побудови цієї професійної армії. НАТО зробить армію такою, що в ній не буде корупції. ЄС - звісно, так. Ми говоримо про це, і наш кандидат - проєвропейський".

Інші радники очікувано заявили вже відомі позиції їхніх кандидатів у президенти.

Радник П.Порошенка говорив про заявку на членство в ЄС і Плані дій щодо членства в НАТО в 2023 році, приєднання до шенгенського простору, Енергетичного союзу, цифрового ринку тощо. Р.Павленко також ствердно відповів на запитання про членство України в НАТО та ЄС.

Г.Немиря, у свою чергу, зазначив, що такі дискусії "логічніше проводити в Україні". "Я хотів би використати цю нагоду, щоб передати через мого друга Р.Павленка неформальне запрошення від Ю.Тимошенко його босу провести дебати, і, якщо необхідно, формальне запрошення буде", - деталізував політик.

Говорячи ж про пріоритети зовнішньої політики щодо ЄС, Г.Немиря переконаний, що "Україна – це Європа, а Європа - це проект, який перебуває в роботі". "Україна хоче і має право бути учасником цього незавершеного європейського проекту. Це - стратегічний месидж Тимошенко для майбутнього. Безвідповідально називати дату - ми бачили багато разів у минулому, як дати були анонсовані, але потім вони не були виконані", - сказав він.

Радник Ю.Тимошенко також упевнений, що "Україні ще потрібна революція, але революція за допомогою інституційних змін". Г.Немиря ствердно відповів на запитання про членство України в ЄС та НАТО.

Представник А.Гриценка, у свою чергу, говорила про те, що майбутній глава Української держави "має зробити усе можливе для членства України в ЄС і НАТО". "Це важка робота, а не декларації і внесення змін до Конституції. Це сотні реформ. З Україною мають рахуватися. Формула для європейської та євроатлантичної інтеграції має бути: менше декларацій і більше справ", - заявила С.Заліщук.

О.Волошин також окреслив відому позицію опозиційного кандидата Ю.Бойка. "Щодо НАТО все абсолютно ясно - ми не бачимо з практичної причини такої можливості, оскільки Росії легше розпочати війну з України, ніж бачити, як Україна стане членом НАТО", - сказав він.

"Що стосується ЄС, давайте будемо реалістами і говоритимемо про те, що на порядку денному... Втома (від України в ЄС - ІФ) настала не через корупцію країни, а від нескінченного стукання в зачинені двері. Увесь час європейці говорять: робіть усе, що хочете, тільки припиніть просити членство. І це призвело до втоми. Давайте станемо країною, яку ЄС захоче", - зазначив представник Ю.Бойка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Соціалісти перемагають на виборах у Каталонії

Президентські вибори в Литві відбулися за явки майже в 60%

У Литві відбуваються президентські вибори й референдум про подвійне громадянство

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА