Вибори

В ОБСЄ немає способів примусити Україну впустити росіян у складі місії БДІПЛ зі спостереження за виборами

Зобов'язання країн-членів ОБСЄ мають політичний, а не юридично зобов'язувальний характер, заявив "Інтерфаксу" представник ОБСЄ Томас Раймер через відмову Києва пустити російських спостерігачів у складі місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) цієї організації на вибори в Україні.

"У ОБСЄ немає механізмів примусу, про які ви згадали", - сказав він, відповідаючи на запитання, чи може ОБСЄ застосувати якісь методи покарання або рестрикції щодо України з огляду на ухвалене рішення.

Він наголосив, що зобов'язання в рамках ОБСЄ "несуть скоріше політичний, а не юридично зобов'язувальний характер".

"Держави-учасниці ОБСЄ несуть один перед одним політичну відповідальність у виконанні зобов'язань, які вони на себе взяли, і ви напевно бачили реакції від представників інших країн членів ОБСЄ на рішення України", - додав Т.Раймер.

Як повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила громадянам Російської Федерації та особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на президентських, парламентських і місцевих виборах в Україні.

Раніше БДІПЛ ОБСЄ передало до МЗС України електронний список довгострокових спостерігачів на президентських виборах, до якого включено двох кандидатів від Росії - жінок, 1990 та 1985 р. н.

Після ухвалення закону директор БДІПЛ ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила жаль щодо ухвалення Верховною Радою закону, який забороняє громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні, зокрема у складі місії БДІПЛ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ