Вибори

Безсмертний: Зовнішньополітичні відомства України не дають можливості дипломатам належно виконувати свої функції

Зовнішньополітичні відомства України перебувають у такому "аховому" стані, що ні кількість дипломатів, ні умови, в яких вони працюють, не дають можливості дипломатам належно виконувати свої функції, заявив політик, екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний з нагоди дня української дипломатії.

"Наша дипломатія багато в чому продовжує радянські традиції. Звідси виходить, що в українській дипломатичній практиці превалює позиція відсутності позиції. Це мовчання, втеча від коментування, від відповідей на запитання. Поступово час перетворив українського дипломата у такого собі мовчакуватого і відлюдькуватого чоловіка, а посольства і консульства – у маленькі фортеці", - написав він у своєму блозі на "Цензор.НЕТ", повідомляють на офіційному сайті політика у п’ятницю.

На думку Р.Безсмертного, щоб виправити ситуацію, варто говорити про комплексну зміну державних підходів до дипломатичної служби.

"Перше завдання для держави – створення власної, української, дипломатичної школи. Світ знає британську дипломатичну школу, французьку, навіть польську… А от української – зі своїм обличчям, цінностями, характером роботи – не існує. Наразі ця школа сприймається у вигляді вареників і сала, дипломати мене зрозуміють", - говорить політик.

Другим завданням, він вважає, має стати зміна підходів для перебування у "дипломатичній сім’ї".

"Річ у тім, що коли ти працюєш у закордонній місії, то повинен перебувати у певному колі дипломатів. Зрозуміло, що українські дипломати, як правило, тримаються сімей з пострадянських держав. В умовах початку війни з Росією це стало великою проблемою, бо в тому числі завадило вчасно і ефективно доносити до європейських, світових союзників свою позицію", - наголосив політик.

За його словами, також необхідно збільшити кількість дипломатів у Китаї, державах Африки й Європи і посилювати роботу із ЗМІ усіх країн перебування.

"Прес-аташе має стати другою за значенням людиною у кожному посольстві. Дипломати не мають права тікати від публічності. Навпаки, їм треба хапатися за будь-яку можливість донести через ЗМІ інформацію про свою країну, її позицію. Особливо зараз в умовах зовнішньої агресії", - підкреслив Р.Безсмертний.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ