Вибори

Безсмертний: Кремль використовує Лукашенка, щоб роздягати білоруса

З’ясування стосунків між Білоруссю та Росією навколо ціни на газ носить тимчасовий характер, оскільки така ситуація відбувається щороку під час формування бюджетів двох країн, заявив політик, екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний, коментуючи різкі висловлювання Олександра Лукашенка щодо Росії. 

"З 1994-го, після обрання Лукашенка президентом Білорусі, не було такого року, щоб в листопаді-грудні не виникала подібна ситуація. В цей період постає питання ціни на газ, тому що починається формування бюджету-2019. Наступний емоційний сплеск у Лукашенка почнеться у травні щодо позики в 4-5 млрд. дол.", - сказав Р.Безсмертний, повідомляють на його сайті.

За словами політика, причиною нинішнього загострення стали проблеми в Росії із наповненням бюджету.

"Зрозуміло, що Білорусь не є таким великим споживачем, як була Україна, але вона теж чимало споживає і нафти, і газу. Тому з метою наповнення бюджету Росія починає шантажувати Білорусь. А щоб Лукашенко був зговірливим, періодично з Москви лунає – давайте заходьте до складу Росії і ми вам дамо дешевше", - вважає він. 

Таким чином, на його думку, Росія вирішує декілька питань: наповнює бюджет та змушує Лукашенка "молитися кремлівському богу, а не працювати на білоруса, на білоруську державу". 

Р.Безсмертний зауважив, що так само буде і з намаганням О.Лукашенка вибити кредити у травні. Буде робити вигляд, що домовляється з МВФ, доки не отримає перший транш від Євразійського банку. 

"Це момент емоційного збурення в московсько-мінських стосунках, який має зрозумілу розв’язку, бо йде за давно відпрацьованим сценарієм. Все закінчиться тим, що ціна на сиру нафту та газ зросте, але не настільки, як того хочуть росіяни. Але Росія все одно цю ціну компенсує у вигляді кредиту, і це змусить білорусів платити більше відсотків", - наголосив він. 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ