Вибори

Безсмертний: Парламент має ініціювати розслідування дій військового командування

Верховна Рада має ініціювати розслідування дій командування Генштабу та Військово-морських сил України під час конфлікту в Керченській протоці, заявив політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний.

"Вже зараз Верховній Раді треба ініціювати розслідування конфлікту у Керченській протоці. Бо виникає багато питань до дій вищого військового  командування України. Чим швидше ми дамо відповіді на ці питання, тим сильнішою буде позиція України на міжнародній арені", - сказав Р.Безсмертний, повідомляють на сайті політика.

Дипломат зазначив, що його "дуже засмутила" доповідь і начальника Генштабу, і командуючого ВМС, які намагалися розповісти пресі, що ж відбулося насправді. Проте журналісти так і не отримали конкретних відповідей на жодне із питань. Він нагадав, як в перші дні Україна жила з інформацією, що захоплені українські кораблі не мали боєкомплекту. Потім виявилося, що він таки був, але було заборонено використовувати зброю.  

"Це свідчить про те, що операція планувалася, і керував нею безпосередньо Верховний Головнокомандувач. Командири суден повністю виконали поставлене завдання. Вони не розраховували на таку агресивну поведінку Російської Федерації. І це означає, що в цей момент було відсутнє оперативне управління ситуацією. А це вже відповідальність тих командирів, які планували цю операцію", - зазначив політик. 

Водночас Р.Безсмертний підкреслив, що вересневий перехід українських військових кораблів Керченською протокою здійснювався в умовах, коли в Середземному морі перебував американський авіаносець, а в Чорному морі - ракетний есмінець.

"Тоді в небі знаходився американський літак-розвідник, який, згідно з договором про відкрите небо, моніторив ситуацію над Чорним морем. Це давало можливість отримувати об’єктивну інформацію. Якщо хочете - впливати на неї за рахунок міжнародної спільноти. Те, що відбулося зараз з плануванням цього переходу, я вважаю прорахунком вищого військового командування", - сказав він. 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ