Вибори

Яценюк: Частина плану Путіна 2014 року - розчленувати Україну, скориставшись хаосом

У 2014 році український уряд зупинив сценарій Володимира Путіна, метою якого було розчленувати Україну, заявив екс-прем’єр-міністр (2014-2016), лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

"2014 року всі були переконані, що новий уряд на кілька тижнів. Вірив, що це не так. Бо знав, що робити. На 100%. На яку кнопку натиснути, яку команду дати, яке рішення прийняти", - сказав А.Яценюк, повідомляють у прес-службі партії "Народний фронт".

За його словами, якби тоді уряд не відбувся, стався б економічний колапс.

"Не приймаєш необхідні рішення - зустрічай повторення 1996 року. Навіть гірше. Інфляція 10 тисяч відсотків на фоні відсутності агресії - одна історія, на фоні вторгнення ворожого війська - не просто соціальний вибух, це розпад держави. Курс щопівгодини міняється, черги в магазинах, пусті прилавки, холодні батареї, країна без світла, ріст злочинності, мародерство. Ось що могло реально статися", - заявив екс-прем’єр-міністр України.

При цьому він додав, що усе б закінчилося розпадом України за прискореними темпами.

"І це була частина плану Путіна - розчленувати Україну, скориставшись хаосом. Ми зупинили цей сценарій", - підкреслив А.Яценюк.

Лідер "Народного фронту" згадав, що у перші години після обрання його очільником уряду, "аналіз підтвердив припущення про реальний масштаб економічної кризи".

"27 лютого на рахунках в державному казначействі було 108 тисяч гривень. Армія критично потребувала фінансування. Ми на межі дефолту. У газових сховищах - лише 5 мільярдів технічного газу, який потрібний для функціонування самих сховищ. Повна газова залежність від РФ і величезні борги минулої влади перед "Газпромом"… Я чесно сказав тоді, в якій ситуації знаходиться країна. Ніхто від мене не чув порожніх обіцянок. Я просто робив свою роботу", - розповів він.

Одним із першочергових своїх завдань, які поставали тоді, політик назвав вирішення проблеми з газом.

"Якби ми залишили ситуацію незмінною, Росія дочекалася б зими і заморозила Україну. Запросив юристів, призначив нового керівника "Нафтогазу" і зайнявся позовом проти РФ в Стокгольмський арбітраж. Ми цей позов виграли… І таких рішень були не сотні, а тисячі", - підсумував колишній глава уряду.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ