Вибори

Цього року довіра українців, що брали участь у судових засіданнях, збільшилася вдвічі – опитування USAID

Довіра українців, які були учасниками судових засідань у 2018 році збільшилась у два рази у порівнянні з минулим роком – до 34%. Цей показник вдвічі перевищує рівень довіри населення, що дізнаються про роботу суддів з новин, свідчать результати Всеукраїнського опитування громадян щодо незалежності та підзвітності судової влади та сприйняття судової реформи та корупції, проведеного за ініціативи програми USAID "Нове правосуддя".

За даними фахівців, лише 8% українців брали участь у судових засіданнях, решта 91% населення не мають досвіду судових проваджень. Окрім цього, половина українців (23%), що брали участь у судових провадженнях, підтримують рішення суду – тобто довіряють йому, тоді як інша половина (21%) суду не довіряють.

Варто зазначити, що показники повної довіри і повної недовіри майже співпадають - 5% та 7% відповідно. Це може бути пов’язане з тим, що перемагає у суді лише одна сторона. Важливо, що серед представників населення, які брали участь у судових засіданнях, 40% нейтрально ставляться до рішення суду. 

Загалом, як свідчить опитування USAID, 63% учасників судових засідань вважають, що судді були ввічливими та коректними, 60% - що рівень професійної кваліфікації суддів був належним, 59% - що добре організована робота апарату суду, 54% знайшли комфортними умови проведення засідання і стільки ж зазначають, що були відсутні вимоги хабарів та буд-яких неофіційних платежів.

В опитуванні USAID брали участь 2478 громадян у всіх регіонах України, окрім Криму, непідконтрольних уряду територій та зони проведення операції Об’єднаних сил. Дослідження проводили з 12 вересня до 1 жовтня 2018 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ