Вибори

ФСБ вербувала бізнесмена Нагорного і доручила йому створити партію для дестабілізації ситуації в Україні

У Службі безпеки України та Головному управлінні розвідки Міноборони (ГУР МО) заявляють, що бізнесмен, волонтер, екс-чоловік олімпійської гімнастики Лілії Підкопаєвої Тимофій Нагорний за завданням ФСБ РФ мав створити політичну партію для просування зовнішньополітичних інтересів Росії і дестабілізації ситуації в Україні.

"Під час досудового розслідування, яке проводиться слідчим відділом Головного управління СБУ в Києві та Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва, отримана інформація про вербування ФСБ РФ зазначеного українського громадського діяча", - сказав начальник ГУ СБУ в Києві та Київській області Олег Валендюк на брифінгу в понеділок у Києві.

Він розповів, що за завданням кураторів із ФСБ Т.Нагорний мав створити і розвивати політичну партію, як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ і елемент дестабілізації ситуації в Україні.

"Ця структура мала узяти участь у виборах і лобіювати та обстоювати інтереси Росії, перешкоджатиме вступу України до ЄС і НАТО, порушуватиме питання про надання російській мові статусу державної мови у нашій країні", - сказав О.Валендюк.

У свою чергу заступник начальника ГУР Міноборони України Павло Яцюк додав: "Задокументовано діяльність ФСБ та Служби зовнішньої розвідки РФ на території України, і також процес вербування кадровими співробітниками. Отримано інформацію про діяльність та перебування на території України агентурного апарату спецслужб РФ".

За словами О.Валендюка, у вересні громадянин РФ, власник низки комерційних структур, який тимчасово розташовані в Україні та постійно проживає в Канаді, звернувся до СБУ із заявою про шахрайство щодо нього. Це людина повідомила, що в Києві до нього надійшло кілька пропозицій від посередників, які представляли високопоставлені правоохоронні органи РФ.

"Двоє російських громадян і громадянин України пропонували свої послуги із вирішення питань про закриття кримінальної справи стосовно нього та його батьків на території РФ і не оголошенні його в розшук за лінією Інтерполу. Ці факти були підтверджені під час проведення негласних слідчих дій", - розповів начальник главку СБУ.

Зокрема, один із громадян Російської Федерації пропонував бізнесменові за 1,1 млн євро вирішити питання через високопоставлених керівників правоохоронних органів РФ.

"Правоохоронці встановили, що в Києві бізнесмен зустрічався з Т.Нагорним, який позиціонує себе як громадський діяч, і він також пропонував свої послуги з посередництва", - зазначив О.Валендюк.

Зокрема, виходячи з шахрайських мотивів, Т.Нагорний обіцяв вирішити питання за винагороду в мільйон євро, і для вирішення цього питання має залучити генерального прокурора РФ Юрія Чайку, скориставшись посередництвом сина екс-генпрокурора України часів президентства Віктора Януковича Віктора Пшонки Артема.

Під час розслідування було отримано інформацію щодо вербування російськими спецслужбами Т.Нагорного.

За словами О.Валендюка, 2-3 жовтня Т.Нагорного і двох громадян Росії затримали в Києві під час спроби отримати кошти від бізнесмена. Наразі двоє громадян РФ, які мають ліцензії адвокатів, повідомлені про підозру у вчиненні спроби шахрайства та їм обрано запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Одного з них обґрунтовано підозрюють у шпигунстві на користь Служби зовнішньої розвідки РФ.

Начальник ГУ СБУ нагадав, що Т.Нагорного повідомлено про підозру у вчиненні державної зради і спроби замаху на шахрайство в особливо великих розмірах. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави в 528 600. У понеділок суд розглядає апеляційну скаргу прокуратури на рішення суду, оскільки слідство вважає, що запобіжним заходом має бути безальтернативне утримання під вартою.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ