Вибори

На результати наступних виборів в Україні намагатимуться впливати як РФ, так і українські правоохоронні органи

Російська Федерація намагатиметься впливати на президентську передвиборчу кампанію в Україні за допомогою соцмереж, кібератак і диверсійних технологій, при цьому не залишаться осторонь від спроб впливати на процес і українські правоохоронні органи, прогнозують політологи.

"Участь силовиків ще не промальовано. Але те, що силовики не будуть осторонь від виборчої кампанії, це зрозуміло", - сказав політолог Володимир Цибулько на прес-конференції в середу в Києві.

"Кримінальні справи проти частини кандидатів. НАБУ активно працює, НАЗК активно працює. Є ще справи в Генпрокуратурі. Є така фігура, як Шепелєв, який дає свідчення. І рано чи пізно ці розслідування можуть вплинути і на характер поведінки кандидатів, і навіть на долю певних кандидатів", - пояснив він.

У свою чергу голова Комітету виборців України Олексій Кошель зазначає, що однією з особливостей майбутньої виборчої кампанії в Україні буде вплив російського фактора.

За його словами, під час президентської та парламентської кампаній 2014 вперше в українській історії вплив російського фактора було мінімальним. "Однак хочу нагадати, що традиційно в 90-ті і 2000-ті роки українська політика і передвиборні кампанії серйозно залежали від російського впливу", - сказав О.Кошель.

На його думку, в Україні порівняно з США і країнами ЄС більше ризиків, пов'язаних із впливом РФ і одним з важелів такого впливу є фінансування певних напрямів діяльності.

"Традиційно це буде вплив через соціальні мережі та пошукові сервіси", - сказав О.Кошель, нагадавши, що російські соцмережі входять до топ-10 найрейтинговіших в Україні сайтів за відвідуваністю.

"Ми не виключаємо роль диверсійних технологій - псевдомінувань, які можуть вплинути на явку виборців у тому чи іншому регіоні", - додав глава КВУ.

Він вважає, що для мінімізації російського впливу на українські вибори необхідно прийняти анонсований у Верховній Раді закон "про іноземних агентів", посилити захист Державного реєстру виборців, законодавчо забезпечити прозорість фінансування кандидатів і розробити завдання для правоохоронних органів.

Тим часом О.Кошеь нагадав, що в минулому були спроби кібервтручання до реєстру виборців.

Він також зазначив, що в червні Центральна виборча комісія попросила додатково виділити 36млн грн на закупівлю обладнання для захисту реєстру від такого втручання, проте досі цього зроблено не було.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ