Вибори

Фракції "БПП" і "Народний фронт" виступають за оновлення складу ЦВК найближчим часом

Фракції коаліції - "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" - виступають за оновлення складу Центральної виборчої комісії найближчим часом.

"Наприкінці минулої сесії Верховна Рада, на жаль, провалила оновлення складу Центрвиборчкому. Проте ми розраховуємо, що парламент знайде потенціал для оновлення складу ЦВК уже найближчим часом", - сказав голова фракції "БПП" Артур Герасимов на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

У свою чергу голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак наголосив, що проведення виборів зі старим складом Центрвиборчкому підірве їхню легітимність.

"Проведення виборів зі старим складом ЦВК автоматично означає їхню нелегітимність. Це зірвані вибори. Це удар по країні. Тому голосуємо, вибираємо згідно з рекомендаціями наших західних партнерів і відправляємо до ЦВК працювати", - сказав М.Бурбак.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко рекомендував 14 кандидатур на 13 місць у ЦВК.

5 липня народні депутати відмовилися розпочати звільнення членів ЦВК, термін повноважень яких закінчився, і призначення нових. Після цього фракція "Блок Петра Порошенка" відмовилася від голосування у ВР, доки народні депутати не повернуться до розгляду питання оновлення складу ЦВК.

9 липня голова українського парламенту Андрій Парубій повідомив, що збирає пропозиції від різних фракцій про те, як вийти із ситуації, що склалася. Зокрема, у парламенті запропонували ідею збільшити кількість членів ЦВК, що дасть змогу збільшити кількість вакантних посад у ній і призначити всіх 14 кандидатів, внесених президентом.

Представник президента в парламенті, народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко допустила, що буде знайдено компромісну позицію, і Верховна Рада зможе змінити кількісний склад ЦВК та призначити її членів замість тих, термін повноважень яких закінчився.

Водночас фракція "Народний фронт" виступила проти ідеї збільшення кількісного складу ЦВК та заявила про необхідність погодити механізм, яким чином відсіяти одного із 14 претендентів, щоб заповнити 13 вакансій.

Якщо фракція "Блоку Петра Порошенка" не відмовиться від ініціативи відкликати одного з ЦВК, то оновлення складу комісії відбудеться у вересні, зазначав тоді А.Парубій.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ