Вибори

ВАСУ відхилив апеляцію на рішення суду щодо постанови ЦВК у 132-му окрузі

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовився задовольнити скаргу кандидата в народні депутати Аркадія Корнацького в окрузі №132 на рішення Київського апеляційного адмінсуду за позовом щодо постанови Центральної виборчої комісії про визнання неможливості встановити результати голосування в п’яти округах.

Відповідне рішення щодо апеляції А.Корнацького Вищий адмінсуд виніс у понеділок, повідомляє "5 канал".

9 листопада Київський апеляційний адмінсуд відмовив кандидатові в народні депутати в задоволенні позову про скасування постанови ЦВК щодо визнання неможливості встановлення достовірних результатів виборів у п’яти одномандатних округах: №94, №132, №194, №197, №223.

Позивач вимагав від ЦВК перейняти на себе повноваження окружної виборчої комісії та здійснити підрахунок голосів, а також з'ясувати, чи було сфальсифіковано протоколи, звернутися до правоохоронних органів щодо порушення кримінальних справ стосовно тих, хто брав участь у фальсифікаціях, а також визнати кандидата в народні депутати від ВО "Батьківщина" А.Корнатського переможцем в окрузі №132.

Суд мотивував своє рішення тим, що термін, встановлений законом для оголошення ЦВК підсумків голосування, ще не закінчився (закінчується 12 листопада - ІФ), ухвалена ЦВК постанова, яку оспорює позивач, не є рішенням про встановлення результатів. У зв'язку з цим суд вважає, що права позивача не порушено. На підставі цього суд не задовольнив позовних вимог.

Вибори народних депутатів за змішаною системою відбулися в Україні 28 жовтня: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - у мажоритарних округах.

Опозиція оскаржила у Вищому адміністративному суді України рішення ЦВК про оголошення перевиборів у п’яти мажоритарних округах. Кандидати в депутати від об'єднаної опозиції у цих округах подають позови до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати постанову ЦВК про неможливість встановлення підсумків голосування в цих округах.

11 листопада ЦВК завершила підбиття офіційних результатів парламентських виборів. До Верховної Ради обрано 445 депутатів: від Партії регіонів - 185, ВО "Батьківщина - 101, "УДАР" - 40, ВО "Свобода" - 37, КПУ - 32, інших партій - 7, самовисуванців - 43.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ