11:46 06.08.2022

Раді запропонували визнати суверенітет і незалежність сербського Косова

2 хв читати
Раді запропонували визнати суверенітет і незалежність сербського Косова

Член фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко пропонує Верховній Раді визнати державний суверенітет і незалежність самопроголошеної республіки Косово.

Відповідний проєкт постанови № 7638 зареєстровано 5 серпня, але його текст наразі на сайті українського парламенту відсутній.

Водночас автор документа у своєму телеграм-каналі зазначив, що ще в 2010 році Міжнародний суд ООН визнав, що право на державний суверенітет Косова не суперечить нормам міжнародного права, не порушує ніяких резолюцій і міжнародних актів.

"Не дарма 22 з 27 країн-членів ЄС, до якого ми так прагнемо, вже визнали Косово. Також Косово визнано США, Канадою і Великою Британією. Тому послідовним кроком України буде визнання державного суверенітету Косова і висловлення міжнародної підтримки", - написав Гончаренко.

При цьому парламентарій наголосив, що "ситуація між Україною і пседовреспубліками "Л/ДНР" - це не та сама ситуація, як у Косова та Сербії". "Це момент, коли Косово справді має право на незалежність", - додав він.

Сербія втратила контроль над територією Косова після втручання НАТО в 1999 році, проте не визнає декларацію про незалежність Косова 2008 року. При цьому північна частина Косова з сербською етнічною більшістю, де також проживає багато сербів-біженців з південних районів краю, не підпорядковується Косовській владі.

У 2016 році підписано угоду про асоціацію між Косовом і ЄС; Республіка визнана 97 країнами - членами ООН. Україна в свою чергу не ухвалювала жодних рішень щодо юридичного визнання незалежності Косова і розцінює край як частину території Сербії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА