10:37 27.05.2022

Понад 85% українців заявляють про відсутність "нацистів" при владі, утисків російськомовних і називають війну загарбницькою з боку РФ - соцопитування

2 хв читати
Понад 85% українців заявляють про відсутність "нацистів" при владі, утисків російськомовних і називають війну загарбницькою з боку РФ - соцопитування

Щонайменше 85% українців поділяють проукраїнську позицію в різних аспектах російсько-української війни й не більше ніж 8-9% тримаються проросійської інтерпретації, наголошується в результатах телефонного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 29-24 травня.

Зокрема, 86% респондентів переконані, що в Україні немає утисків російськомовного населення: так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України.

90% повністю згодні з тезою, що Україна має свою тривалу історію становлення та державності (а не є "штучним" утворенням радянської влади), 85% повністю чи скоріше згодні з тим, що західні держави не хотіли й не провокували Україну на війну проти РФ, 89% - що заяви про "нацистів" у владі України - вигадка (8% протилежної думки, при цьому її дещо більше дотримуються на заході, ніж на сході країни).

86% повністю згодні з тим, що війна розпочалася через прагнення РФ підкорити Україну (лише 4% про те, що претензії РФ обґрунтовані), 91% - про те, що в руйнуваннях насамперед винна армія РФ (лише 2% звинувачують насамперед українську армію) та 90% повністю або частково згодні з тим, що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та мирних жителів (лише 7% вважають, що метою російських атак є українські військові об'єкти та військовослужбовці).

Відносно менше згоди в уявленнях, якими є прагнення жителів Донбасу. Проте навіть у цьому випадку 73% вважають, що більшість жителів Донбасу прагнуть залишатися частиною України (серед самих жителів Донбасу така сама кількість – 73% – кажуть, що більшість хоче залишатися в Україні), а 17% думають, що більшість хоче приєднатися до РФ чи бути незалежними.

Також у результатах дослідження зазначається, що серед тих, хто нині проживає на окупованих територіях, 81% дотримуються переважно або повністю проукраїнських позицій (зокрема 68% - повністю проукраїнських), а проросійських - 9%. Водночас майже всі респонденти, які виїхали з окупованих територій, дотримуються саме проукраїнських поглядів.

Під час дослідження методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, крім непідконтрольних до 24 лютого. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, та 1,1% – для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення, але при цьому отримані результати зберігають високу репрезентативність і дають змогу досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА