Економіка

Фінкомітет ВР схвалив законопроєкт про PEP у погодженій із партнерами редакції - Гетманцев

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики після ініційованого повторного перегляду рекомендував ВР ухвалити законопроєкт №9296-д про фінмоніторинг PEP (Politically Exposed Persons, політично значущих осіб) у редакції, погодженій із партнерами, повідомив голова комітету Данило Гетманцев у понеділок.

"Законопроєкт про РЕР підтримано в редакції, погодженій з партнерами. Непорозуміння виправлене. Дякую колегам за відповідальну позицію!" - написав він у телеграм-каналі.

Як уточнив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк, ідеться про схвалену минулої п'ятниці, 13 жовтня, поправку №101, яка передбачала відтермінування набуття чинності законом до моменту вступу України до ЄС.

"Редакція затверджена до другого читання зараз відповідає стандартам AML/CFT і буде зарахована як виконання вимог МВФ", - наголосив Железняк.

Він зазначив, що за виключення правки проголосували 22 депутати, двоє - утрималися.

Як повідомлялося, Гетманцев і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в жовтні наголосили, що схвалена комітетом редакція порушує домовленості з МВФ і ЄС й ініціювали повторне засідання комітету з цього питання.

Постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" підтвердив, що поправки до законопроєкту №9296-д щодо відтермінування набрання ним чинності до моменту вступу України до ЄС і створення реєстру PEP суперечать домовленостям із МВФ і міжнародним стандартам у цій сфері. Він також висловив сподівання, що закон ухвалять найближчим часом, оскільки він залишається одним із найважливіших структурних маяків, і термін його виконання закінчився ще наприкінці вересня цього року.

Як повідомлялося, фінкомітет 4 вересня рекомендував ВР прийняти за основу цей законопроєкт, який відновлює скасований торік довічний статус PEP, але запроваджує ризик-орієнтований підхід під час фінмоніторингу таких осіб.

Законопроєкт №9269-д після певної паузи, пов'язаної з браком достатньої підтримки депутатами, ухвалено в першому читанні 21 вересня 260 голосами, однак до нього було внесено норму про створення реєстру PEP. 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ