Економіка

Рада розгляне "ресурсний" законопроект одним із перших у четвер

Верховна Рада планує розглянути у другому читанні "ресурсний" законопроект (№5600) одним із перших питань порядку денного пленарного засідання у четвер, повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко.

"Ми не до кінця розуміємо, скільки часу займе сама (спеціальна - ІФ) процедура розгляду законопроекту, тому що там понад 120 поправок. Якщо брати такий ортодоксальний варіант, коли всі правки ставитимуть на підтвердження, то це може тривати понад дві години... Тому ми вирішили, що логічніше в четвер розглянути цей законопроект. Я думаю, що завтра (18 листопада - ІФ) він буде одним із перших на порядку денному", - сказав Корнієнко журналістам у кулуарах парламенту в середу.

Водночас на уточнювальне запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна" він зазначив, що розгляд цього документа у другому читанні може зайняти понад дві години, але "у четвер ми маємо чотири години, тому теоретично можемо встигнути (розглянути законопроект за одне пленарне засідання - ІФ)".

Раніше керівник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") заявив, що у ВР є голоси за ухвалення "ресурсного" законопроекту в другому читанні.

Як повідомлялося, на початку липня Верховна Рада прийняла за основу урядовий "ресурсний" законопроект №5600 з поправками до Податкового кодексу, який пропонує, зокрема, запровадження для е/е з ВДЕ акцизу (3,2%).

Запровадження акцизу на "зелену" електроенергію назвали порушенням законодавства щодо підтримки ВДЕ-генерації в секретаріаті Енергоспівтовариства, Європейському банку реконструкції та розвитку, а також низці інших міжнародних фінансових інститутів.

Законопроект також розкритикували, зокрема, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Американська торговельна палата в Україні (AmCham).

Профільні ВДЕ-асоціації у численних листах до уряду закликали відмовитися від цієї ідеї, яка, на їхню думку, загрожує і так несприятливому інвестклімату в Україні, зокрема в галузі відновлюваної енергетики, після ретроспективного зниження "зелених" тарифів та зростання боргів із їх оплати.

Міністерство енергетики розглядало ініціативу створення цільового фонду, що акумулює надходження акцизу на електроенергію, зокрема й "зелену", у разі ухвалення відповідної норми ресурсного законопроекту №5600.

Спочатку уряд декларував, що підвищення рентних ставок та низки інших податків, як це пропонував ресурсний законопроект №5600 у редакції до першого читання, дасть змогу залучити понад 60 млрд грн до держбюджету, тоді як трирічна Бюджетна декларація передбачає, що за рахунок нього державний бюджет щороку отримуватиме додаткові 34,1 млрд грн. Водночас, презентуючи проект держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що ухвалення законопроекту №5600 у другому читанні дасть змогу збільшити дохідну частину держбюджету наступного року на 30 млрд грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ