Економіка

ДТЕК почав постачати майже 50 тис. тонн вугілля на "Центренерго" та "Донбасенерго" для покриття дефіциту ресурсу

Енергохолдинг "ДТЕК" запустив мінову програму, суть якої - термінове позапланове постачання вугілля іншим учасникам ринку для покриття короткострокового дефіциту в ресурсі, повідомила прес-служба холдингу.

"12 жовтня ДТЕК уже розпочав відвантаження вугілля на ТЕС "Центренерго" обсягом 37,5 тис. тонн. Також розпочато відвантаження вугілля на Слов'янську ТЕС "Донбасенерго" обсягом 11 тис. тонн", - уточнили в прес-службі агентству "Інтерфакс-Україна", додавши, що йдеться про постачання вугілля власного видобутку.

Там зазначили, що подальша компенсація цього обсягу через зустрічне постачання здійснюватиметься після нормалізації постачань вугілля у партнерів.

За диспетчерськими даними НЕК "Укренерго", на вечір 13 жовтня "Центренерго" працює на потужності приблизно 900 МВт. Загалом у роботі - п'ять блоків, 10 блоків зупинені через відсутність палива.

Один із двох блоків Слов'янської ТЕС також зупинений через відсутність вугілля, станція працює на потужності 279 МВт.

За даними Міненерго на 11 жовтня, запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній (ГК ТЕС) України знизилися до 666,6 тис. тонн, або на 6,9% порівняно з даними на ранок 8 жовтня, коли вони становили 716 тис. тонн.

На Слов'янській ТЕС залишалося 31,2 тис. тонн, на трьох ТЕС "Центренерго" - 68,1 тис. тонн, на восьми ТЕС ДТЕК - 567,3 тис. тонн.

Як повідомлялося, "ДТЕК Енерго" та ПАТ "Центренерго" домовилися про постачання найближчими місяцями 75 тис. тонн енергетичного вугілля з США, який вони розділять порівну після прибуття, очікуваного в листопаді поточного року.

"ДТЕК Енерго" в серпні також уклало з польським вугледобувним підприємством Bogdanka угоду на постачання 320 тис. тонн енергетичного вугілля в період з серпня 2021 року до січня 2022 року включно.

Крім цього, ДТЕК 16 вересня домовився з американською компанією HC Trading (Heidelberg Cement Group) про постачання до України двох суднових партій американського енергетичного вугілля загальним обсягом 150 тис. тонн.

Крім того, компанія імпортує вугілля з Казахстану.

ПАТ "Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні, п'ять - газомазутні) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

12 жовтня наглядова рада ПАТ "Центренерго" звільнила в. о. генерального директора Юрія Власенка з посади за його бажанням, його обов'язки покладені на Віталія Довгаля, який працює членом дирекції з лютого 2021 року і відповідає за паливозабезпечення.

Міненерго анонсувало поступку права вимоги розрахунків за балансуючим ринком з боку НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго" на користь "Центренерго" для першочергових розрахунків з ним, дефіцит обігових коштів якого становить 2 млрд грн. До цього держбанки відмовили генкомпанії в кредитуванні, також залишилося відкритим питання виділення ресурсу для неї з Держрезерву.

"Донбасенерго" об'єднує Старобешівську (з 2014 року розташована на окупованій території) та Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема потужність СлТЕС становить 880 МВт.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належать державі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ