Економіка

Напруженість у Північній Африці може привести до скорочення поставок газу в Іспанію

Політична напруженість у Північній Африці може привести до скорочення поставок природного газу в Іспанію цієї зими, що загрожує посиленням тиску на вартість електроенергії у решті Європи, пише Financial Times.

Алжир має намір 30 жовтня припинити постачання трубопровідного газу в Марокко, Іспанію і Португалію. Це ще одна ланка тривалого політичного конфлікту між Алжиром і Марокко, який почався з набуттям першою країною незалежності від Франції у 1962 році. Цього літа відносини між державами ще більше загострилися, коли Алжир обвинуватив Марокко у причетності до виникнення кількох серйозних лісових пожеж на його території, наголошується в статті.

Алжирський газ надходить до Італії трубопроводом, який був побудований у 1996-1997 роках і спочатку йде територією Марокко, а потім під водою. До Іспанії безпосередньо йде інший підводний газопровід, експлуатація якого почалася в 2011 році.

Після зупинки роботи трубопроводу в Марокко змушені будуть повністю відмовитися від алжирського газу при тому, що енергетичний сектор вже розраховував на ці поставки. У країні є вугільні електростанції. Крім того, Марокко може переключитися на інші імпортні джерела викопного палива для газових електростанцій.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ