Економіка

Гнучке курсоутворення знизило вразливість української економіки до криз і її доларизацію – голова НБУ

Інфляційне таргетування Національним банком України (НБУ) сприяло зниженню цін на кредити і зростанню кредитування, а гнучке курсоутворення зменшило вразливість економіки до криз і знизило її доларизацію, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко за підсумками круглого столу присвяченого шостій річниці інфляційного таргетування в Україні.

"Якщо порівняти коливання інфляції до введення інфляційного таргетування і після, то прогрес очевидний. Кредити подешевшали, кредитування зростає. (...) Гнучке курсоутворення зменшило вразливість економіки до криз. Знизилася доларизація економіки, наприклад доларизація депозитів за цей період скоротилася з 47% до 35%. Досягнуто суттєвого прогресу у валютній лібералізації. Все це є фундаментом для стійкого економічного розвитку", - написав він у Facebook.

Голова НБУ зазначив, що Нацбанк не може дозволити собі займати пасивну позицію щодо зростання інфляції, як роблять центробанки розвинених країн. Зокрема, підвищення облікової ставки і згортання антикризових інструментів дозволить зберегти контроль за інфляційними процесами і можливість фінансування в гривні за доступною ціною і на тривалі терміни.

Шевченко додав, що НБУ разом із міжнародними партнерами планує фіналізувати у жовтні 2021 року Стратегію розвитку сталого фінансування, а в серпні цього року - завершити Концепцію регуляторних стимулів.

Як повідомлялося, Національний банк 18 серпня 2015 року ввів монетарний режим інфляційного таргетування замість фіксованого валютного курсу.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ