Економіка

"Донбасенерго" вийшло зі статусу "дефолтний", підключить СлТЕС до мережі 12 серпня

ПАТ "Донбасенерго" у вівторок втратило статус "дефолтний" перед НЕК "Укренерго", повідомила прес-служба компанії.

У зв'язку з цим підключення Слов'янської ТЕС до об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України очікується 12 серпня 2021 року.

Прес-служба нагадує, що на початку липня на українському ринку стався обвал цін на електроенергію. Разом із систематичними маніпуляціями на ринку й недосконалістю регуляторних норм, у рамках яких змушена працювати генерація України, це призвело до неможливості виконання "Донбасенерго" своїх фінансових зобов'язань перед "Укренерго", пояснюється в повідомленні.

"Донбасенерго" відновлює роботу в непростих умовах і за істотного коливання цін на ринку "на добу наперед". Ми очікуємо подальших кроків від керівництва країни щодо формування економічно обґрунтованої ціни на енергоносії, яка дала б змогу тепловій генерації виконати свої зобов'язання щодо накопичення вугілля для стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 років та виведення теплової генерації з системної кризи", - зазначив комерційний директор генкомпанії Олег Ларіонов.

Як повідомлялося, "Донбасенерго" в січні-червні 2021 року збільшило чистий збиток у 9,6 разу порівняно з аналогічним періодом 2020 року - до 226,075 млн грн, а чистий дохід компанії знизився у 2,7 разу - до 1 млрд 145,451 млн грн.

Таке значне падіння доходу здебільшого пов'язане з тривалими аварійними ремонтами сьомого блоку Слов'янської ТЕС (з 17 січня по 18 квітня і з 22 квітня по 12 травня). Крім того, "Донбасенерго" зазначало, що через маніпуляції на ринку електроенергії, які спричинили обвал цін, компанія генерує тільки збитки, що призвело до присвоєння їй статусу "дефолтний".

"Донбасенерго" об'єднує Старобешівську (з 2014 року розташована на окупованій території) та Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема потужність СлТЕС становить 880 МВт. У березні 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частини структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належать державі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ