Економіка

Мінагрополітики внесе законопроект про детінізацію земельних ділянок із "внутрішнього офшору" до відкриття ринку землі - міністр Лещенко

Міністерство аграрної політики та продовольства має намір внести до запуску ринку землі на розгляд парламенту законопроект про детінізацію "білих плям" - земельних ділянок, на яких вирощується сільгосппродукція для продажу за готівкові кошти, але з неї не сплачуються податки, повідомив глава відомства Роман Лещенко агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він уточнив, що цей комплексний законопроект вносить зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування земельних ділянок у "внутрішньому офшорі" (сумарна площа яких, за даними Мінагрополітики та Державної податкової служби, може становити 8-9 млн га), для них буде впроваджено поняття мінімального податкового зобов'язання.

"Незалежно від того, хто працює на цій землі, організаційно-правова форма не має значення. Значення має те, що кожен гектар української землі має бути врахований, і він повинен оподатковуватися за мінімальним податковим зобов'язанням, оскільки така детінізація "внутрішнього офшору" передбачає мільярди додаткових відрахувань до місцевого бюджету", - зазначив міністр.

За його даними, законопроект розробляється, оскільки до Мінагрополітики, Держгеокадастру та Податкової служби звертаються громади з проханням надати їм реальний фінансовий інструмент обліку й оподаткування для збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

"Ми хочемо, щоб у нас були рівні умови щодо земельного оподаткування, і ми покроково рухатимемося до них, зокрема через вищеописані механізми", - наголосив Лещенко.

Він уточнив, що в майбутньому в підзаконних актах буде прописано контрольно-наглядові повноваження громад, які дозволять їм припиняти діяльність суб'єктів господарювання, що працюють без документів, і боротися із самозахопленнями землі. Міністр відзначив мотивованість громад до таких дій, оскільки збільшення частки тіньової землі та кількості самозахоплень безпосередньо знижує отримувані ними податкові відрахування.

Як повідомлялося, у травні 2021 року міністр Лещенко оцінив площу земель сільгосппризначення, що перебувають у "внутрішньому офшорі", у 8-9 млн га.

"Це коли ці землі обробляються, на них вирощується сільгосппродукція, проте місцеві громади нічого не отримують до свого бюджету, тим паче - нічого не отримує державний бюджет", - зазначив він.

Міністр уточнив, що вирощена у "внутрішніх офшорах" сільгосппродукція шляхом маніпуляцій із податковим кредитом реалізовувалася і експортувалася за кордон із відшкодуванням ПДВ через компанії-"одноденки". При цьому отримана виручка залишалася на офшорних рахунках у всьому світі. Внаслідок цього країна зазнавала втрат чотири рази - від недоїмок на етапі оподаткування землі, від недоотримання ПДВ від її реалізації, унаслідок відшкодування державою фіктивного ПДВ, від недоотримання валютної виручки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ