Економіка

Кличко ініціював перегляд умов формування бюджету столиці

Мер Києва Віталій Кличко планує домогтися перегляду умов зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджетів різних рівнів.

Відповідну заяву Кличко зробив на засіданні Київради в четвер під час обговорення ініційованого ним звернення Київської міської ради щодо винесення на розгляд Конституційного суду подання про визнання неконституційною норми Бюджетного кодексу про зарахування до бюджету столиці лише 40% податку на доходи фізичних осіб, тоді як іншим українським містам зараховують 60% відповідного податку.

"За 2020 рік 562 млрд грн зібраних на території Києва податків спрямували до державного бюджету. При цьому місту залишили тільки 49 млрд. За рахунок трансфертів з держбюджету столиця отримала 8,5 млрд. Тому розмови, що, мовляв, Київ дотують, дають багато коштів - не відповідають дійсності. Давайте відверто говорити, що Київ формує більшу частину держбюджету. Але нам потрібні справедливі умови формування бюджету столиці", - цитує мера його прес-служба.

Він пообіцяв продовжити переговори з владою, щоб домогтися перегляду умов зарахування ПДФО.

"Багато питань, що стосуються забезпечення життєдіяльності міста, ми не можемо реалізувати через недостатність фінансового ресурсу. Тому це звернення вкрай важливе. І я неодноразово порушував питання щодо ПДФО на зустрічах і з президентом, і з прем'єром та головою Верховної Ради. Якщо нас не чутимуть, я переконаний, потрібно буде переходити до більш активних дій у відстоюванні інтересів та розвитку столиці", - наголосив мер.

Звернення Київради міський глава пропонує направити президентові України, Верховній Раді, депутатським фракціям і групам у парламенті, уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.

Воно передбачає направлення до Конституційного суду України подання про визнання неконституційним пункту 1-1 частини 1 ст. 64 Бюджетного кодексу України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ